Menu

Twitter feed Omroep P&M

'Onderzoek naar verblijfsbelasting arbeidsmigranten'

28 juni 2021

PvdA/GroenLinks wil van het gemeentebestuur in Peel en Maas weten of ze bereid is een onderzoek te doen naar het betalen van verblijfsbelasting door huisvesters van arbeidsmigranten.

De partij stelt de vragen, omdat uit een grootschalig onderzoek van de gemeente Venray is gebleken dat huisvesters deze verblijfsbelasting massaal ontduiken.

Verplicht
Naar aanleiding daarvan stelt Annigje Primowees van PvdA/GroenLinks vragen over dat onderwerp. In de gemeente Peel en Maas wonen ook veel arbeidsmigranten. Het gaat om 1122 geregistreerde arbeidsmigranten volgens gegevens van de gemeente. Overigens staan niet alle arbeidsmigranten ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP). Dat is wel verplicht als ze langer dan 4 maanden in de gemeente verblijven.

Niet-geregistreerde arbeidsmigranten
Peel en Maas heeft geen zicht op hoeveel niet-ingeschreven buitenlandse werknemers er in de gemeente wonen. Voor die groep geldt dat huisvesters toeristenbelasting moeten betalen. De gemeente telt 98 huisvestingslocaties.

Laars lappen
De gemeente Venray liet een onderzoek uitvoeren door een bureau, omdat het vermoeden bestond dat de regels voor de verblijfsbelasting, ook wel toeristenbelasting, aan de laars worden gelapt. Dat kwam uit onderzoek ook naar voren.

De fractie in Peel en Maas wil nu weten of het college ook zo'n onderzoek wil uitvoeren.

Lees ook: Huisvesting arbeidsmigranten: driekwart werkt in Peel en Maas

75 procent
Eerder werd besloten dat er alleen nog maar vergunningen worden afgegeven voor de huisvesting van arbeidsmigranten als 75 procent van de migranten die daar ondergebracht worden vier maanden of langer in de gemeente zelf werkt. Het gaat om de short stay werknemers, die voor korte tijd in de gemeente verblijven.