Menu

Twitter feed Omroep P&M

- Panningen


Filteren op datum:
        

Boek over Marokkaanse Heldenaren: 'Gemeenschappelijke binding'

Gepubliceerd op: 27-09-2021 10:25

Mohammed Temsamani (75) uit Panningen kwam in 1966 op eigen initiatief vanuit Marokko naar Nederland. Nu vond hij het tijd dat de verhalen van meer Marokkanen in Peel en Maas opgetekend werden. Dat resulteerde in het boek Marokkanen in Peel en Maas, de eerste generatie.

Het boek werd gepresenteerd in De Ringoven in Panningen, de voormalige Heldensche Steenfabriek. Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo nam een van de eerste boeken in ontvangst.

Gemeenschappelijke aspecten
Voor het boek interviewde de schrijver 24 personen. Dat waren niet alleen Marokkanen maar ook een huisarts en leraar die betrokken waren bij de gastarbeiders. Vooral jonge mannen namen medio jaren zestig het besluit om de lange tocht te maken naar Nederland om hier te komen werken. "Er zijn heel veel gemeenschappelijke aspecten van het voorbereiden van de reis zelf in het land van herkomst", vertelt Temsamani. "Wat ze allemaal gedaan hebben om überhaupt in aanmerking te komen voor een paspoort."

Goed opgevangen
Temsamani kwam 55 jaar geleden in eerste instantie vanuit Marokko in Utrecht terecht. "Daar heb ik werk gezocht en gevonden na heel veel zoeken. Die werkgever heeft me heel goed opgevangen en begeleid." In 1971 verhuisde hij naar Limburg.

Spanning en moeilijkheden
"Het hele proces hoe ze nu geworteld zijn in Nederland heeft natuurlijk wat spanning en moeilijkheden gekost." Maar volgens Temsamani zijn de mensen die hij gesproken heeft tevreden en gelukkig met hun leven in Peel en Maas.

De auteur hoopt vooral dat de tweede, derde en vierde generatie het boek gaat lezen. "Het is een boek dat een gemeenschappelijke binding en geschiedenis heeft tussen mensen die als nieuwkomers kwamen, maar ook de samenleving."
Lees verder

Pak slaag Herpertz Bevo HC in Bocholt

Gepubliceerd op: 26-09-2021 11:26

Bevo heeft zaterdag in Bocholt een pijnlijke 37-26 nederlaag geleden tegen de Belgische koploper Achilles Bocholt.
Lees verder

Omvergereden paaltje veroorzaakt diesellek

Gepubliceerd op: 24-09-2021 14:08

Een vrachtwagen heeft vrijdagochtend op het Industrieterrein Panningen over een paaltje gereden. Dat had grote gevolgen, want er ontstond een lek in de dieseltank.
Lees verder

Praktijkdag verkeersveiligheid voor jonge automobilisten

Gepubliceerd op: 24-09-2021 09:27

De gemeenten Peel en Maas en Beesel hebben samen met zes andere Noord-Limburgse gemeenten The DriveXperience georganiseerd.
Lees verder

Mondkapjesactie: Gift voor Stichting Leergeld

Gepubliceerd op: 23-09-2021 13:04

De mondkapjesactie van Bibliotheek Maas en Peel en Museum Peel en Maas heeft een gift opgeleverd van 400 euro voor Stichting Leergeld Peel en Maas.
Lees verder

Meer - Panningen