Menu

Twitter feed Omroep P&M

  • Bewoners van de Oude Schans in Reuver zijn geschrokken dat een 18-jarige buurtgenoot is opgepakt vanwege het voorbe… twitter.com/i/web/status/1…

154 briefstemmen Peel en Maas ongeldig

17 maart 2021

Van de uitgebrachte briefstemmen in Peel en Maas bleken tot woensdag 154 stemmen ongeldig te zijn. Tot dan toe ontving de gemeente 3305 stemmen per brief.

De 'opkomst' bij het briefstemmen lag daarmee op 47,2 procent van het totaalaantal 70-plussers dat per brief mag stemmen. In Peel en Maas mogen bijna 7000 inwoners hun stem uitbrengen met een brief.

Maandag ontstond gedoe over de briefstemmen, omdat een heel aantal 70-plussers de zogenoemde stempluspas in dezelfde envelop stopte als het stembiljet. Dat was niet de bedoeling, omdat het stemgeheim dan geschonden kan worden.

Uiteindelijk heeft minister Kasja Ollongren in overleg met de Kiesraad en de Raad van State de procedure aangepast. Daardoor kunnen een aantal briefstemmen alsnog goedgekeurd worden.

In de gemeente Peel en Maas ging het in de meeste gevallen mis, omdat er stempluspas bij de stukken zat of het briefstembiljet ontbrak. "In beide gevallen is de stem ongeldig, omdat we bij het ontbreken van het briefstembiljet niet kunnen vaststellen welke stem is uitgebracht en bij het ontbreken van de stempluspas niet kunnen vaststellen of de persoon die de stem heeft uitgebracht stemgerechtigd is."

Briefstemmen kunnen woensdag tot 21.00 uur nog afgeleverd worden bij een afgiftepunt. In de gemeente Peel en Maas is dat het Huis van de Gemeente in Panningen.