Menu

Twitter feed Omroep P&M

Aftrap Draaksteken Beesel met nieuw script

26 september 2021

Het is nog twee jaar wachten op het groot openluchtspel, maar zaterdag was al de aftrap voor het Draaksteken in Beesel. Met het nieuwe script, dat geschreven werd door Frans Pollux, wordt afgestapt van het traditionele verhaal.

Het script heeft de titel 'Geluif in 't goeje' gekregen.

Cultureel erfgoed
Volgens regisseur Frank Rous gaat het traditionele verhaal, dat gaat over de oeroude strijd tussen goed en kwaad, niet verloren. "Het Draaksteken is cultureel erfgoed. We kunnen niet om Sint Joris, de Draak, de koning en prinsessen heen. De legendes gebruiken we nu op een andere manier en zetten we op een andere manier in. Het verhaal blijft dan toch overeind."

Drie regisseurs
Anders dan voorgaande editie is dat het zevenjaarlijkse evenement voor het eerst door drie personen wordt geregisseerd. Dat zijn Frank Rous, Theo Geraets en Huub Geerlings. "Theo, Huub en ik kennen elkaar van de kleuterschool. We hebben altijd samen toneel gespeeld, dus we voelen elkaar perfect aan", vertelt Rous.

Joris en de Draak
De eeuwenoude traditie, die al sinds 1736 levend wordt gehouden, is gebaseerd op de legende van Sint Joris en de Draak. Zo'n 400 (geboren) Beeselnaren voeren het theaterstuk met muziek, zang, gevechten, drama en humor op. De inwoners bouwen zelf het decor, maken de kleding en de 14 meter lange, vuurspuwende draak.

Rollen
Inwoners kunnen zich vanaf nu tot en met 17 oktober opgeven voor een rol het massaspektakel. In totaal zijn er 25 sprekende rollen, waarvan acht een belangrijke rol vervullen in het verhaal.

De draak ontwaakt in de zomer van 2023 weer uit zijn zevenjarige slaap. Het Draaksteken is op 11, 12, 13, 17, 18 en 19 augustus te zien bij Kasteel Nieuwenbroeck.