Panningen, Netherlands

Tentoonstelling 'Mystiek' in Limburgs Museum: Van rozenkrans tot yogaposes

In het Limburgs Museum Venlo is van zaterdag 15 oktober 2022 tot en met zondag 19 maart 2023 een bijzondere tentoonstelling Mystiek - Rituelen. Verstilling. Extase. te zien.

15 oktober 2022 - 19 maart 2023

Aanvang: 00:00

Einde: 00:00

Deze tentoonstelling gaat over de continu pogingen van de mens om de werkelijkheid van tijd tot tijd te ontstijgen en je ziel te verheffen. Of dat nu door gebed is of meditatie, met behulp van rozenkransen, muziek, geuren of yogaposes, door wandelingen in de natuur of door bedwelmende dans of drugs: mensen geven op allerlei manieren vorm aan de diepgewortelde hoop op ‘meer’ dan de alledaagse werkelijkheid.

Uitgangspunt voor Mystiek vormen de soms eeuwenoude, klassieke religieuze collectiestukken van het Limburgs Museum, zoals relieken, devotieprenten, foto’s en boeken. Die worden in deze tentoonstelling gecombineerd met het hedendaagse werk van toonaangevende kunstenaars zoals Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Rineke Dijkstra, Studio Job en Hans Op de Beeck. Zij geven ieder op hun eigen manier uitdrukking aan het thema.

Omdat mystiek niet tastbaar is maar eerder iets dat je ervaart, probeert de tentoonstelling op een speelse manier de zintuigen te prikkelen. Of, zoals gastcurator Edwin Becker het uitdrukt: ‘Het thema is zo oud als de mensheid. De ogen sluiten en naar binnen kijken. Of de blik naar buiten richten en je één voelen met je omgeving. Nog altijd zoekt iedereen naar de zin van het bestaan. Die zoektocht, dat is de basis van mystiek.’ Laura Adams voegt daaraan toe: ‘Mystiek gaat voor mij over verlangen, eenwording en bevrediging. Het is ongrijpbaar. Pure schoonheid met een rauw randje.’

De gastcuratoren
De tentoonstelling Mystiek is samengesteld door Laura Adams en Edwin Becker. 

Mystiek op locatie
Bij de tentoonstelling organiseert het Limburgs Museum ook een aantal lezingen met bijzondere muziekoptredens op markante, mystieke locaties in de provincie. Zoals in het kloosterdorp Steyl of het kerkje van Wahlwiller met de kruiswegstaties van Aad de Haas. Daarnaast worden er in het museum activiteiten georganiseerd, variërend van yogaworkshops tot tarotkaartenleggingen en van rondleidingen tot lezingen.

Kijk voor het bestellen van tickets, data en meer info op de website van het Limburgs Museum.

Afbeelding: Hubertus Goltzius (1526-1583), Het Laatste Oordeel. Olieverf op paneel.
© Limburgs Museum

Afbeelding: Hans Op de Beeck (1969), My bed a raft, the room the sea, and then I laughed some gloom in me.
© Studio Hans Op de Beeck.