Menu

Twitter feed Omroep P&M

AndersNu opgeheven: Peter Craenmehr stopt

14 juli 2021

De politieke partij AndersNu wordt na 8 jaar opgeheven. Dat betekent dat ook fractievoorzitter Peter Craenmehr na de gemeenteraadsverkiezingen uit de politieke arena van Peel en Maas verdwijnt.

De partij haalde de vorige verkiezingen niet voldoende stemmen om met meer mensen in de raad te komen.

Mooi geweest
Craenmehr, het enige raadslid van de partij, verwacht dat hij bij de aankomende verkiezingen niet weer zoveel stemmen alleen weet te krijgen om in de raad terug te komen. "Ik zit 28 jaar in de politiek. Het is eigenlijk wel mooi geweest", reageert hij.

Gigantisch veranderd
De politicus uit Panningen vindt daarnaast dat de politiek 'gigantisch is veranderd'. "Eerlijk gezegd is het er niet leuker op geworden", vindt hij. "De laatste jaren zijn veel nieuwe raadsleden erbij gekomen. Het duurt een paar jaar voordat je ingebed bent in het systeem. De meesten hebben buiten het raadlidmaatschap een baan en kinderen. Ze besteden er te weinig tijd aan. Het is zo complex en veranderd. Ze moeten bewust zijn dat raadlidmaatschap geen vrijblijvende hobby is, maar hard werken."

Erg kritisch
De fractievoorzitter denkt dat hij herinnerd gaat worden als een 'luis in de pels'. "Ik ben altijd erg kritisch geweest, ook op personen", voegt hij toe. "Het heeft veel teweeg gebracht. We krijgen nu veel meer informatie, dan voor die tijd. Ze zien ons nu vaker als partner. Dat is de winst die ik heb gehaald om het opener te maken. Ook de mensen waar het over gaat."

Verschil maken

Hij gaat het meest missen dat hij straks helemaal niet meer meepraat over beslissingen die gemaakt worden. "De democratie beslist. Nu heb ik het gevoel dat ik na heb kunnen denken, verdiept in stukken en situaties, ook menselijke, en het verschil heb proberen te maken. Dat is niet altijd gelukt. Ik had willen bereiken dat meer verenigingen en organisaties in een vroeg stadium in overleg gaan."

Praktijkbegeleider
Craenmehr ziet wel nog een rol voor zichzelf weggelegd als praktijkbegeleider van nieuwkomers in de politiek. "Onafhankelijk van de partij. Als ervaren raadslid kan ik in bijpraatsessie met nieuwe politici sparren wat het inhoudt, wat je wel of niet moet doen. Ik breng een brok ervaring mee die ik graag wil overbrengen."

Waard geweest
"Dit is altijd een hobby van me geweest. Een heel fijne hobby die verschrikkelijk veel tijd kost. Het heeft frustratie opgeleverd maar ook veel plezier. Maar het is het waard geweest."

Opgericht
AndersNu werd in december 2013 opgericht door Jos Wilms, Marij Peeters en Adelbert Bosker. Wilms en Peeters zaten daarvoor, net als Craenmehr, bij Lokaal Peel en Maas. De Panningenaar was in het verleden ook verbonden aan de VVD.

Aan de gemeenteraadsverkiezingen doet volgend jaar wel een nieuwe partij mee: D66.