Menu

Twitter feed Omroep P&M

Antistoffenonderzoek: gro­te ver­schil­len per sec­tor

7 april 2021

De verschillen in immuniteit voor het coronavirus per werksector zijn groot. Zo is het percentage bij brandweer en politie laag en bij medewerkers in de zorg relatief hoog. Dat blijkt uit het grote antistoffenonderzoek dat in Limburg is gedaan onder 10.000 volwassenen in de provincie.

 
In Noord-Limburg bleek ruim 23 procent antistoffen in hun bloed te hebben, in Zuid-Limburg was dat 17 procent.
'Onder Limburgers werkzaam in de zorg zien we een beduidend hoger percentage mensen met antistoffen', aldus onderzoeksleider Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg. Dat varieert van zo’n 26% in de thuiszorg en ziekenhuizen tot zo’n 37% in de gehandicaptenzorg.

De Limburgse GGD’s en Maastricht UMC+ voerden het onderzoek uit in opdracht van Provincie Limburg. Doel is om inzicht te krijgen in de factoren die hebben bijgedragen aan snelle verspreiding van het coronavirus in Limburg. “Het is aannemelijk dat inmiddels ongeveer een kwart van de Limburgers besmet is geweest met het coronavirus en immuniteit hiertegen heeft opgebouwd. Dat blijkt op basis van de cijfers uit het onderzoek, maar ook uit het feit dat sinds november het aantal positief geteste personen is toegenomen. Deze mensen beschikken op basis van natuurlijke infectie dus ook over antistoffen. Daarnaast is er momenteel een groep mensen die antistoffen heeft via vaccinatie”, aldus onderzoeksleider Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg.
Op basis van de gegevens uit het onderzoek, worden in de komende periode verdere analyses gedaan. De eindresultaten worden in juni verwacht.