Menu

Twitter feed Omroep P&M

  • Een Britse delegatie bestaande uit 34 mensen, waaronder tien oorlogsveteranen, bezocht vrijdag een herdenking bij d… twitter.com/i/web/status/1…

App om zwerfafval tegen te gaan

18 juni 2019

Leerlingen van het Bouwens van der Boijecollege uit Panningen hebben adviezen gepresenteerd om zwerfafval in de gemeente te verminderen.

Zij vormden in 12 weken adviesbureaus, gingen op onderzoek, spraken experts en ontwikkelden een advies rondom de twee vragen: ‘Hoe kan de Gemeente Peel en Maas, de werkgroep Peel en Maas Schoon en IVN het zwerfafval in de Gemeente Peel en Maas verminderen?’ en ‘Wat kunnen de veroorzakers van zwerfafval zelf doen om het zwerfafval in de Gemeente Peel en Maas te verminderen?’.

Zo'n 60 VWO4 leerlingen en 28 brugklasleerlingen namen deel aan het project. De adviesbureaus hebben elk een eigen concept ontwikkeld en dit vervolgens aan een officiële jury gepresenteerd op het Bouwens van der Boijecollege in Panningen. Deze jury bestond uit leden van de opdrachtgevers namelijk de Gemeente Peel en Maas, de Werkgroep Peel en Maas Schoon, IVN Helden en IVN Limburg.


De concepten varieerden van een bordspel, een sponsorloop met afvalkunstwerk en vernieuwende prullenbakken tot groene woensdagen en social media projecten. Het winnende idee van de brugklas was de ‘Wastemon Go-app’. Deze app is vergelijkbaar met het Pokémon Go spel, waarbij jongeren in dit spel op zoek gaan naar zwerfafval die ze via een kaart naar de dichtstbijzijnde prullenbak brengen. Zo verzamelen ze punten om Afvalmonstertjes te verdienen in plaats van Pokémons. De twee winnende ideeën van de VWO4 klassen waren opvallend gekleurde prullenbakken versierd door basisschool leerlingen, genaamd de ‘FashCans’, en het ‘Échte wereld filmpje’ waarin de gevolgen van zwerfafval met afschrikkende scènes uitgebeeld wordt, wat jongeren laat realiseren hoe groot het probleem daadwerkelijk is.

De opdrachtgevers waren positief over de vele innovatieve en realistische ideeën van de jongeren. Zij gaan alle input meenemen en zeker aan de slag met de winnende ideeën om het zwerfaval in de Gemeente Peel en Maas tegen te gaan.