Menu

Twitter feed Omroep P&M

Avondlockdown vanaf zondag

26 november 2021

Met ingang van zondag ''is alles in Nederland tussen 17.00 en 05.00 uur gesloten''. Dat zei premier Rutte vrijdagavond. De maatregel duurt voorlopig drie weken. Het gaat om restaurants en cafés, 'niet-essentiële' winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken, sportscholen en de amateursport.

Levensmiddelenwinkels kunnen tot 20.00 uur openblijven. Doel van de maatregelen is om de snelle toename van de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames af te remmen. Waar tot nu toe een coronacheckbewijs verplicht was, geldt vanaf zondag ook de verplichting om 1,5 meter aftstand te houden en een mondkapje te dragen.


Onderwijs
Scholen blijven voorlopig open. Leerlingen vanaf groep zes op basisscholen en middelbare scholieren worden verplicht in de gang een mondkapje te dragen. Rutte: ''De maatschappelijke impact en de gevolgen voor de kinderen zijn gigantisch. Daarom willen we de scholen graag open houden.'' Ook vraagt de premier om afstand te houden tussen kinderen en 65-plussers.

Steunpakketten
Demissionair premier Rutte kondigt aan dat er nieuwe financiële steunpakketten komen. "Ondernemers en de sectoren die opnieuw hard worden getroffen zullen we niet in de steek laten. Het gaat om horeca, cultuur, evenementen en de sportsector. De steunpakketten worden verlengd of opnieuw geactiveerd. Dat moet ruimhartig en zo praktisch mogelijk. Daarover zijn we in gesprek met de werkgevers en de vakbonden."

Vanaf zondag
De nieuwe maatregelen om het virus in te dammen gaan zondagochtend om 5.00 uur in en gelden tot en met 18 december.