Menu

Twitter feed Omroep P&M

Beesel moet bezuinigen: 1,3 miljoen tekort sociaal domein

30 april 2021

De gemeente Beesel moet bezuinigen op de zorgkosten om het verwachte tekort van 1,3 miljoen weg te poetsen. Burgemeester Bob Vostermans geeft in De Limburger aan dat hij daarvoor niet de belasting wil verhogen. "Dat is de gemakkelijke weg en daar kies ik niet voor."

Het tekort is ontstaan doordat Beesel vorig jaar 1,4 miljoen euro te veel uitgaf aan het sociaal domein. Daarvoor werd er al geld uit de reserves gehaald, dat ook dit jaar weer nodig is. De zorgkosten binnen de Wmo en jeugdzorg lopen namelijk steeds hoger op.

Bezuinigingen
Met een bijdrage van het Rijk (ruim vijf ton) hoopt de gemeente al een deel weg te werken, schrijft de krant. Maar het grootste deel moet weggepoetst worden met bezuinigingen. Opties die de gemeente in gedachte heeft is een inkomenstoets of het vragen van een eigen bijdrage aan mensen die via de Wmo huishoudelijke hulp aanvragen. Ook besparingen door het aantal uren en de inzet van hulpverleners binnen de lopende jeugdzorgtrajecten aan te passen moeten daaraan bijdragen.

Woningbouw
Na die bezuinigingen blijft er nog een resterend tekort van 170.000 euro over. De gemeente hoopt dat het Rijk toeschietelijk wil zijn met extra inkomsten. Als dat niet zo is, wil de gemeente zelf meer inkomsten generen met woningbouw, het aantrekken van nieuwe inwoners en toeristen en het heffen van leges voor ondernemingen die zich in Beesel vestigen.

De gemeenteraad is gevraagd om mee te denken aan oplossingen. Daarover wordt volgende maand gesproken. Het bezuinigingsplan moet er voor de zomer liggen.


Foto: iStock