Menu

Twitter feed Omroep P&M

Beschadigde morellen kersen toch gered

22 juli 2021

De door het hoogwater beschadigde morellen kersen van een fruitbedrijf in Baarlo hoeven niet als verloren beschouwd te worden, want ze worden nu tot puur sap verwerkt.

Het fruitbedrijf aan de Ingweg werd getroffen door het hoogwater en zag de oogst onder water komen te staan.

Zonde
Zo'n 40.000 kilo morellen kersen raakten beschadigd, want het fruit heeft zoveel regenwater opgezogen in een korte tijd dat de kersen zijn gebarsten. Dat gebeurde vlak voor oogststijd. Omdat de morellen normaal op siroop worden gezet, moeten ze er perfect uitzien. Maar nu ze beschadigd zijn, kan Susanne Görtz van het fruitbedrijf er niets meer mee. "We hopen tóch nog een mooie bestemming te vinden voor onze kersen, want laten hangen zou helemaal zonde zijn.”


Dubbel zo zuur
Van de 60 hectare boomgaard is nog maar 10 procent van de kersen te gebruiken. Boerenclubs ZLTO en LLTB en maaltijdboxenbedrijf Boerschappen schieten te hulp door de afgeschreven kersen nu te persen tot sap. "Dit jaar dubbel zo zuur, vanwege de natuurlijke smaak van de morellen en het schrijnende verhaal uit Limburg", schrijft het maaltijdboxenbedrijf.

Het sap wordt per 6 flessen verkocht.

Lees ook: Lunterse scoutingleden helpen mee met schoonmaken fruitbomen

Het Baarlose bedrijf kreeg overigens woensdag al hulp bij het schoonmaken van de boomgaard. Leden van Scouting Lunteren, die op zomerkamp in scoutinggebouw Maasbree zijn, staken hun handen uit de mouwen.