Menu

Twitter feed Omroep P&M

Bijzondere herdenking met flyby in Kessel

Aan de Maasoever in Kessel vond dinsdagochtend 17 september 2019 de herdenking plaats van het neergestorte Lancaster-vliegtuig 75 jaar geleden. Twee Harvards-vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht kwamen over vanuit Venlo en vlogen meerdere rondjes over de Maas, het dorp Kessel, en de herdenkingsplaats. De 'officiële herdenking vond op 21 juli j.l. plaats, toen de crash precies 75 jaar geleden plaatsvond.

Op 20 juli 1944, 's avonds tussen 23:15 uur en 23:45 uur, vertrekt de Lancaster HK 56 van de militaire vliegbasis in Cambridgeshire voor een vlucht naar Duitsland. Het toestel vloog destijds boven Heibloem toen het werd geraakt door een Duitse nachtjager. De Lancaster stortte vervolgens neer in de Maas bij Kessel en explodeerde.

Met het overvliegen van de twee Harvards-vliegtuigen , rond 10.00 uur, werd het startsein van de herdenking gegeven. Burgemeester Wilma Delissen en Johan van Knippenberg hielden een toespraak en een aantal van de aanwezige kinderen lazen een gedicht voor.

De herdenking werd afgesloten met een dankwoord door de ceremoniemeester. De kinderen hadden daarna de mogelijkheid om bloemen neer te leggen bij het herdenkingsplaquette, een initiatief van Harrie Davis dat op 21 juli dit jaar is gerealiseerd.

 

 

Foto's: Ger Bos Kessel