Menu

Twitter feed Omroep P&M

Bisdom: Minder parochies in Limburg

15 oktober 2020

Het bisdom wil het aantal zelfstandige parochies verminderen. Dat schrijft bisschop Harrie Smeets in een beleidsbrief. Hij wil terug van 300 naar 50 parochiefederaties. Aan elk hoofd van een cluster staat een pastoor. Volgens de bisschop moeten de parochies meer tijd besteden aan het verkondigen van het geloof en minder aan praten over bestuurlijke kwesties. Ook moeten parochies elkaar financieel helpen.


“Daar waar de formele structuren groter worden, is het goed om binnen de federaties/fusieparochies kleine groepen te creëren, waardoor een gemeenschap van gemeenschappen ontstaat,” aldus de bisschop. “Ik hoop dat dergelijke gemeenschappen zich binnen het grotere geheel van federaties/fusieparochies kunnen ontwikkelen tot oases, waar mensen tot rust kunnen komen en hun geloof ten volle kunnen ervaren.” 

Smeets wil ook dat priesters stoppen als ze 75 jaar zijn. Ze kunnen dan wel nog als emeritus-priester behulpzaam zijn bij het werk van andere priesters. De bisschop wil dat er verjonging plaats gaat vinden in de kerk.