Menu

Twitter feed Omroep P&M

Camping wordt huisvesting voor 400 arbeidsmigranten

24 november 2021

De voormalige camping Nieuwe Hof in Meijel wordt volgend jaar omgeturnd tot een grootschalige huisvestingslocatie voor 400 arbeidsmigranten.

Het is een van de laatste twee grote locaties in de gemeente Peel en Maas waar zulke aantallen komen te wonen.

Flexibel ingericht
Op de camping aan de Vieruitersten wordt een vierkant gebouw met één centrale ingang gebouwd. Nu ligt daar nog een zwembad, maar op die plek komt een complex met 200 kamers. Per kamer van zo'n 30 vierkante meter kunnen twee personen wonen. De slaapkamer kan flexibel ingericht worden voor stelletjes maar ook als twee aparte slaapkamers.

Verzamelgebouw
Daarnaast komt er een verzamelgebouw op het terrein met taal, ontspannings- en sportruimtes. "Het wordt ook een plek waar men fietsen kan pakken om naar het dorp te fietsen", legt campingeigenaar en initiatiefnemer Léon Kanters uit.

Stoom afblazen
Buiten het campingterrein ligt nog een grasveld dat gebruikt gaat worden om te sporten zoals bootcamp. "Ik denk dat het goed is dat de mensen zich na werktijd kunnen ontspannen en even wat stoom kunnen afblazen", denkt Kanters.

Overlast
Verder wordt een grondwal aangelegd zodat de locatie voor de omgeving aan het zicht wordt onttrokken. Dat was een van de wensen van de buurt. Zij vrezen voor geluids- en verkeersoverlast en zwerfafval. "Er is 24 uur per dag beheer. Iedereen die in en uit het gebouw gaat, wordt geregistreerd met een vinger- of oogscan", legt de campingeigenaar uit. Daarom is er ook bewust gekozen voor een gebouw met één in- en uitgang.

Intrekken vergunning
Als een situatie echt uit de hand loopt, dan kan de gemeente de vergunning intrekken. "Maar we hebben dat nog nooit meegemaakt", zegt wethouder Paul Sanders van de gemeente Peel en Maas. "Je ziet dat als het plan is gerealiseerd, het heel erg meevalt qua overlast."


Uniek
Vrij uniek aan het plan volgens de kernwethouder van Meijel is dat de grond na tien jaar overgedragen wordt aan de direct omwonenden die elk een stuk krijgen. "We zijn het nog nergens anders tegengekomen." Kanters is eigenaar van de grond van zo'n vier hectare. De overdracht na tien jaar gebeurt met gesloten beurzen.

De huisvestingslocatie wordt na die tijd opgeheven. "Ook de bestemming recreatie gaat er dan vanaf. Dat is heel mooi waarbij de locatie die verpauperd is toch tot een beëindiging weet te komen op een goede manier."

Kort verblijf
Initiatiefnemer Kanters verwacht dat halverwege of eind volgend jaar 400 arbeidsmigranten op het voormalig campingterrein wonen. Vermoedelijk zijn dat merendeel Polen, maar ook mensen uit Armenië en Litouwen. Zij gaan werken bij bedrijven in de buurt of bijvoorbeeld in Venlo. "Het is een verblijf van korte duur, zo'n 3 tot 6 maanden waarschijnlijk."

De raad van Peel en Maas heeft onlangs besloten dat bij een een plan om een huisvestingslocatie met meer dan 80 arbeidsmigranten te realiseren een advies van de gemeenteraad nodig is.