Menu

Twitter feed Omroep P&M

Carnavalsverenigingen in dubio over prinsonthullingen

5 november 2021

De carnavalsverenigingen van Peel en Maas zitten in dubio of ze de Prinsonthulling en andere activiteiten deze maand door moeten laten gaan vanwege de coronasituatie. Ze laten het afhangen van het besluit dat maandagavond tijdens een gezamenlijke vergadering wordt genomen.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord zette donderdag een streep door de 11vande11de in Roermond. Dat besluit zet carnavalsverenigingen voor het blok, want over hun geplande activiteiten is niets besloten of geadviseerd.

Standpunt
CV De Dörper Kuus uit Helden nam donderdag alvast eigenhandig de keuze om de prinsonthulling op zaterdag 13 november te verplaatsen naar zaterdag 15 januari. CV De Beringse Kuus wil haar keuze juist laten afhangen van het overleg maandagavond. "We hebben zelf wel al een standpunt ingenomen", zegt voorzitter Wil Heussen. "Een meerderheid wil de activiteiten deze maand verplaatsen." De Brookhaze uit Koningslust staat er anders in. "Als wij nu zelf een beslissing moeten nemen, dan zeggen we doorgaan zoals het nu is", zegt voorzitter Ralf Krekels.

Lees ook: Prinsonthulling Dörper Kuus verplaatst

Niet overhaast
De Graasvraeters uit Grashoek ziet haar jubileumweekend in gevaar komen. Maar wat betreft de carnavalsvereniging gaan de activiteiten voorlopig door. "Wij blijven rustig en willen niet overhaast beslissingen nemen", zegt voorzitter Job van Hoof. "We houden onze ogen en oren open en blijven analyseren hoe we met deze lastige situatie omgaan."

Externe mensen
De carnavalsvereniging van Koningslust had al de nodige maatregelen getroffen om het Prinsenbal en de Liedjesavond in goede banen te leiden. "We hebben externe mensen die aan de deur gaan staan. Dus geen eigen inwoners die misschien toch iemand binnenlaten zonder coronavaccinatiebewijs", vertelt Krekels. "Het kost veel geld. Maar we gaan voor veiligheid."

Mans genoeg
Bij de vergadering maandagavond zit ook burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo. Volgens demissionair coronaminster Hugo de Jonge is het aan de burgemeesters hoe ze omgaan met activiteiten van carnavalsverenigingen. "De burgemeesters zijn mans genoeg om dit besluit zelf te nemen." Dat sluit volgens hem ook beter aan "bij deze fase van de crisis". De tijd van "steeds kijken naar wat de Rijksoverheid voorschrijft" is volgens hem voorbij.

Volledig seizoen
Maar de verenigingen zitten nu evengoed met de situatie in hun maag. Helden, Grashoek, Koningslust, Beringe en Egchel hadden besloten om nu net dit jaar voor het eerst in november de nieuwe heerser uit te roepen. "Kies je ervoor nu een prins uit te roepen, dan loop je het risico dat hij in 2023 pas voorop kan. We willen juist nu in november een prins uitroepen zodat die een volledig seizoen heeft", legt de voorzitter van De Beringse Kuus uit. De Heldense carnavalsvereniging koos er met de verplaatsing daarom ook voor om de nieuwe prins een zo volledig mogelijk seizoen te bieden.

Ook de voorzitter van De Brookhaze wil de Prins een fijn jaar geven. "Volgend jaar is ons jubileumjaar. Deze Prins is heel geschikt voor dat jubileum. Hij is geduldig. Als er dit jaar niets is, gaat die volgend jaar er dubbel tegenaan."