Menu

Twitter feed Omroep P&M

CDA: Slechte communicatie over proces hoogspanningslijnen

16 juni 2020

De CDA-fractie in Peel en Maas heeft opnieuw schriftelijke vragen gesteld aan het college over de hoogspanningslijnen die door Kessel-Eik en Kessel lopen.

Volgens het CDA communiceert het college slecht over de voortgang van het haalbaarheidsonderzoek naar de verkabeling van de hoogspanningslijnen. Het college vroeg vorig jaar om dit onderzoek na herhaaldelijke vragen en druk vanuit de CDA-fractie.

“Het CDA heeft dit dossier hoog op de agenda staan”, zegt CDA-raadslid Roel Boots, die het onderwerp enkele jaren geleden samen met collega raadslid Ellis Kempeners op de politieke agenda plaatste. “We hebben hier al diverse keren via schriftelijke vragen, mondelingen vragen tijdens het vragenhalfuurtje, kadernota’s, begrotingsbehandelingen, opiniestukken en interviews bij de media aandacht voor gevraagd. We waren blij dat het college vorig jaar inzag dat een haalbaarheidsonderzoek een belangrijke eerste stap is in dit dossier, maar nu is het veel te lang stil.”

Het college heeft in april 2019 besloten het haalbaarheidsonderzoek bij TenneT aan te vragen. “Daar had de CDA-fractie om gevraagd en daar waren we dan ook content mee”, aldus raadslid Ellis Kempeners. “Helaas moeten we constateren dat er vanuit het college slecht wordt gecommuniceerd over dit onderwerp. De laatste keer dat er formeel met de raad over dit onderwerp is gecommuniceerd, dateert van 25 augustus 2019.” Het CDA schrijft dat zij tussentijds de vinger informeel aan de pols heeft gehouden, maar dat formele terugkoppelingen aangaande het proces te lang op zich laten wachten.

Het CDA wil weten of het haalbaarheidsonderzoek inmiddels is afgerond en wanneer de raad wordt geïnformeerd. Daarnaast wil de partij weten wanneer de raad een standpunt van het college kan verwachten aangaande de verkabeling van de hoogspanningslijnen. Ook vraagt het CDA hoe het college de raad beter gaat informeren over dit onderwerp. De schriftelijke vragen vanuit het CDA zijn ingediend door fractievoorzitter John Timmermans en raadsleden Roel Boots en Ellis Kempeners.