Panningen, Netherlands

CDA stelt vragen over ventilatie op scholen

Het CDA in Peel en Maas heeft schriftelijke vragen gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders hoe scholen en klaslokalen in de gemeente worden geventileerd.
Bart Nelissen | 7 augustus 2020 12:37 | Aangepast op 7 augustus 2020 12:37
Dit in verband met berichten van deskundigen dat ventilatie op scholen een extra risico vormt bij de verspreiding van het coronavirus. Raadsleden Lon Caelers-Bos en Roel Boots hebben de vragen namens het CDA ingediend.

Scholen zouden dringend hun ventilatie moeten verbeteren, voordat de winter begint en ramen niet meer open kunnen in verband met weersomstandigheden.

Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat bij een kwart van de scholen de kwaliteit van de binnenlucht niet op orde is. Dat terwijl goede ventilatie van groot belang is, stellen deskundigen. “Nu we zien dat juist jongeren meer worden besmet met het coronavirus vindt het CDA het van extra groot belang dat hier in Peel en Maas aandacht voor is”, zegt CDA-raadslid Lon Caelers-Bos. “Maar ook nu steeds meer nieuwe inzichten komen in de besmettelijkheid van jongere kinderen en hun rol in de verspreiding van het virus, vragen we hiervoor aandacht van het college”, vult CDA-raadslid Roel Boots aan. “Niet alleen bij het voortgezet onderwijs, maar ook bij het basisonderwijs. De gemeente heeft namelijk een belangrijke rol als het gaat om onderwijshuisvesting.”

De twee CDA-raadsleden Caelers-Bos en Boots willen weten hoe het college erop toe ziet dat scholen de richtlijnen van het RIVM naleven aangaande ventilatie. Caelers-Bos: “Het RIVM is terughoudend in het afraden van ventilatiesystemen met recirculatie tussen verschillende ruimtes. Toch willen wij weten welke schoolgebouwen gebruik maken van dit soort recirculatie ventilatietechniek en welke scholen gebruik maken ventilatiesystemen die uitsluitend gebruik maken van verse lucht van buiten.” Boots: “Het gaat erom dat verse buitenlucht naar binnen komt en dat verbruikte binnenlucht naar buiten wordt afgevoerd, zonder dat deze met elkaar in aanraking komen of worden vermengd. Ook willen we weten welke techniek wordt gebruikt bij de nieuwe school in Meijel en of er scholen of klaslokalen zijn die geen mechanische ventilatie hebben en waar ook geen ramen open kunnen om te ventileren.” Daarnaast wil het CDA duidelijkheid over hoe het qua ventilatie zit bij gemeenschapshuizen, sportaccommodaties, gymzalen en kinderopvang en welke rol de gemeente wel of juist niet heeft.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

ZVV Beringe 4 wint beker in Sittard

Jari Janssen | 17 apr 2024 10:31

Lees ook

Veroordeelde man uit Koningslust niet in hoger beroep tegen celstraf

Huub D. gaat niet in hoger beroep tegen de celstraf die hem op 8 april opgelegd werd. Dat meldt Rech...

Bever rukt op in Limburg: “Maak melding van schade”

Op steeds meer plekken in Limburg zorgen bevers voor overlast en schade. De populatie moet beter beh...

Panningen pakt belangrijke punten in de strijd tegen degradatie

Met nog vier finales te gaan wist Panningen de gasten uit Oploo op de knieën te krijgen. Maar gemakk...

Motorrijder valt op A73

Op de A73 bij Reuver is maandagavond een motorrijder gevallen. Hij is gewond geraakt en met een ambu...

Doneeractie voor Europese dromen DSG Expression uit Baarlo

Er is een doneeractie gestart voor de junioren van DSG Expression. Zij willen namelijk meedoen aan d...

90 jaar georganiseerd beugelen

In 1933 begon het en tot op heden ten dage wordt het beoefend: georganiseerd beugelen. De NBB hoopt ...