Menu

Twitter feed Omroep P&M

CDA wil ook tegemoetkoming voor ondernemers buiten schadegebied

Het CDA wil dat het demissionair kabinet ook getroffen ondernemers buiten het schadegebied van de overstroming financieel helpt.

Mustafa Amhouch uit Panningen klom samen met partijgenoten Derk Boswijk en Inge van Dijk in de pen. Zij schreven een brief naar demissionair minister Ferd Grapperhaus.

Buiten afbakening
De CDA'ers hebben het over boeren die ook schade geleden door het hoogwater half juli, maar buiten de afbakening van het schadegebied vallen. Volgens hen kom het schadegebied niet overeen met wat er daadwerkelijk rondom de Maas is gebeurd. De partij haalt aan dat er ook stroomafwaarts ondernemers zwaar getroffen zijn.

Buiten de boot
Volgens boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland dreigen daardoor meer dan tweehonderd boeren buiten de boot te vallen voor de vergoeding van de overheid. Het gaat om agrariërs die telen in de uiterwaarden van de rivier in de Maas. Volgens de overheid zijn uiterwaarden bedoeld als waterberging die soms onder water gezet kunnen worden.

Bedrijfsrisico

Maar volgens de boeren geldt dat alleen in de winter. In de zomer zou het geen in te schatten bedrijfsrisico zijn dat de uiterwaarden opeens onder water komen te staan. Zij vinden dat er geen onderscheid moet worden gemaakt tussen binnen- en buitendijkse schade.

De christendemocraten vinden ook dat de waterschaderegeling niet beperkt moet blijven tot het afgebakende schadegebied.