Menu

Twitter feed Omroep P&M

Celstraf van 28 jaar geëist na 'vergismoord'

8 oktober 2019

Het Openbaar Ministerie heeft 28 jaar celstraf geëist tegen de 58-jarige John B. uit Helden. Volgens justitie gaf hij de opdracht voor de ‘vergismoord’ op Tanja Gurskaja in 2012. Volgens het OM had B. gepland om Gurskaja’s partner Wilmo Rebel te liquideren, maar vuurde in plaats daarvan een kogelregen op zijn vrouw af toen zij het huis aan de Lovendaalseweg in Venlo uit kwam lopen.

Tegen de schutter, de Let Janus V. (39), is 22 jaar geëist. Tevens vindt justitie dat de rechtbank welwillend moet kijken naar de schadeclaim van vier ton die het beoogde doelwit indiende voor het verlies van zijn vrouw. De advocaten van B., Geert-Jan Knoops en Marcel Heuvelmans, vinden dat justitie de plank flink mis slaat. Een groot deel van de zaak tegen B. zou namelijk gebaseerd zijn op verklaringen van kroongetuige Dennis W. (39) uit Tegelen, die bij de moordaanslag aanwezig was. Hij kreeg een lagere strafeis in ruil voor het delen van zijn verhaal tegenover justitie. Volgens de advocaten van B. zou W. zelf de trekker hebben overgehaald, en noemen zijn verklaring volstrekt onbetrouwbaar.

Justitie spreekt van een ‘schandalige’ zaak en een ‘forse eis’. Volgens de advocaten van B. is het verwijt dat de verdachte de andere twee betrokkenen van wapens heeft voorzien, ook niet bewezen. Volgens justitie is het bewijs tegen zowel John B. als Janus V. echter glashelder. Dat de aanklager hoge straffen eist, is dan ook niet voor niets. Volgens hem heeft dit te maken met het ‘schandalige’ karakter van de moord. Tegen kroongetuige Dennis W. zal 14 jaar worden geëist. Dat is zes jaar minder dan het OM geëist zou hebben als hij niet had getuigd.