Panningen, Netherlands

Circus Freiwald voorlopig nog in Beringe

Het is nog onduidelijk waar het in Beringe gestrande circus Freiwald naartoe gaat. Het kan per 1 december terecht in de gemeente Leudal, maar wil zelf eerst naar Nijmegen om daar een kerstcircus op te bouwen.
Deborah Parren | 19 november 2021 16:19 | Aangepast op 19 november 2021 16:19
Dat meldt 1Limburg. Het circus bivakkeert nu zo'n anderhalf jaar in Beringe als gevolg van de coronacrisis.

Particulier terrein

Van de gemeente Peel en Maas mag het daar formeel tot 1 december blijven. Het noodlijdende circus kan hierna terecht op een particulier terrein in Kelpen-Oler, waar het van de gemeente Leudal tot 1 januari 2022 mag staan.

Extra week

Natascha Freiwald zegt dat dit in eerste instantie niet de bestemming is als het circus uit Beringe vertrekt. "We willen in Nijmegen een kerstcircus geven en dan is het niet handig om eerst naar Kelpen-Oler te gaan en dan weer snel naar Nijmegen." Van de gemeente Peel en Maas krijgen ze een extra week de tijd om te vertrekken als het kerstcircus doorgaat, zo meldt een woordvoerder die spreekt over maatwerk.


Beringenaren hebben een stichting opgericht om geld in te zamelen voor het gestrande circus. Zonder optreden blijven evengoed de kosten voor onder andere voer en onderhoud, terwijl de inkomsten wegvielen. Buurtbewoners kwamen in actie om het voortbestaan van het circus te garanderen.

Vergunning

Het is nog niet duidelijk of het kerstcircus in het Nijmeegse Goffertpark door mag gaan. Het is wachten op de vergunning hiervoor. "We willen dan tot 2 januari onze shows opvoeren. Als het kan zelfs tot 9 januari", vertelt Natascha. "Het is de bedoeling om daarna naar Kelpen-Oler te gaan."

Ook hiervoor loopt nog een vergunningsaanvraag, want de gemeente Leudal had goedkeuring gegeven tot 1 januari. "Het is een lastige periode als circusondernemer. We hopen dat er iemand komt die ons een mooie plaats aanbiedt waar we dan voor langere tijd mogen staan", aldus Natascha.

Olifant Buba

Naar welke locatie het circus dan ook mag vertrekken, boegbeeldolifant Buba gaat mee. Pogingen van dierenorganisaties waaronder Animal Rights om de olifant weg te laten halen en onder te brengen in een gespecialiseerde opvang voor olifanten zijn vooralsnog gestrand. Het ministerie van Landbouw vindt de 44-jarige Buba te oud om nog te laten verplaatsen en resocialiseren. De organisaties proberen dit nu via een gang naar de rechter af te dwingen.

Foto: Facebook/Circus Freiwald

Lees ook

Bloementip: Maak een paashart

Ook dit jaar heeft Moniek Koopmans een creatie gemaakt voor Pasen. Haar bloementip is deze keer een ...

Vrachtwagen gestrand in Reuver

Op de A73 bij Reuver is een vrachtwagen gestrand. Daardoor ontstond een lange file.

Reuverse Lois speelt hoofdrol in 'Het Magische Meisje'

Ze is pas 12 jaar en speelt nu al de hoofdrol in een theaterstuk. Lois uit Reuver speelt het magisch...

Wegafsluitingen in Reuver wegens werkzaamheden spoor

Vanaf zaterdag 13 april zijn er wegafsluitingen bij drie overgangen in Reuver. Het betreft de overwe...

Beeselse wethouder aanwezig bij onthulling eikpunten

Beeselse wethouder Linda Nijssen was woensdag aanwezig bij de onthulling van de eikpunten in Venray....

Geen water in Maasbree vanwege lekkage aan leiding

Inwoners in Maasbree hebben tijdelijk geen water. Dat meldt waterstoring.nl. Er is een lekkage in de...