Menu

Twitter feed Omroep P&M

College wil door met Zelfsturing.3.0

3 februari 2021

Eind 2018 heeft de gemeente Peel en Maas besloten een pilot te starten die de zelfsturing van gemeenschappen moet stimuleren. Deze pilot zou twee jaar duren. Na twee jaar is de conclusie dat de pilot niet heeft opgeleverd wat er aan de voorkant verwacht werd, maar desondanks vindt het College het een dusdanig succes dat ze de gemeenteraad gaat vragen de pilot nog een keer twee jaar te verlengen.

"De pilotperiode van 2 jaar heeft ons en de gemeenschappen in Peel en Maas nog niet opgeleverd wat we ervan hadden gehoopt en verwacht. We zijn samen nog niet klaar. Dat wil niet zeggen dat het onderwerp niet leeft en de pilot als een mislukt experiment moeten beschouwen. Integendeel zelfs. De motivatie om op de ingestoken koers door te gaan is bij zowel gemeenschappen, college en organisatie groter dan ooit." zo stelt het College in haar Raadsinformatiebrief naar de gemeenteraad.

Er zijn zes uitgangspunten geformuleerd die in de pilot naar voren moesten komen:

  • Scherp op eigenaarschap 
  • Geworteld in de gemeenschap
  • De gemeenschap centraal
  • Een waarderende, respectvolle bijdrage
  • Kwaliteit samen bepaald
  • Een volwassen relatie.

Volgens het College zijn op alle punten stappen gemaakt en wil de pilot nog twee jaar door zetten. De gemeenschappen hebben ook gevraagd om een verlening van de pilot. Zij willen met de gemeenteraad het gesprek aan gaan om te laten zien welke stappen er de afgelopen twee jaar gemaakt zijn. In maart 2021 gaat de gemeenteraad besluiten of de pilot met twee jaar verlengd wordt.