Menu

Twitter feed Omroep P&M

Coronapatiënten eerder naar huis met thuismonitoring

23 februari 2021

Coronapatiënten, die in het VieCuri Medisch Centrum verbleven en stabiel genoeg zijn, kunnen door thuismonitoring eerder naar huis om daar te herstellen. Met een speciale app kunnen longverpleegkundigen en longartsen op afstand een oogje in het zeil houden.

De patiënt voert drie keer per dag metingen uit. De resultaten worden in de app ingevuld. Die worden in het ziekenhuis, met locaties in Venlo en Venray, vervolgens uitgelezen en beoordeeld. Mocht er aanleiding toe zijn, dan wordt contact opgenomen met de patiënt. Ook kan die zelf 24 uur per dag contact opnemen met een longverpleegkundige.

Met de proef met de COVID-thuis app Luscii is de verwachting dat patiënten, ook als ze nog zuurstof nodig hebben, vijf dagen eerder het ziekenhuis kan verlaten. Longarts Kim Crijns: "Doordat een stabiele patiënt eerder naar huis kan, komt er ruimte voor andere COVID-patiënten die ziekenhuiszorg nodig hebben."

Ook is het volgens haar vaak fijner en comfortabel om thuis te herstellen. "Tegelijkertijd is het ook spannend om thuis te zijn zonder verpleegkundigen die de gezondheid in de gaten houden. Zeker als de patiënt zuurstof mee naar huis krijgt."

De eerste patiënt die afgelopen maand met de app eerder naar huis is gegaan, vond het helemaal niet eng. "In het ziekenhuis had ik heimwee naar huis. Toen deze optie werd aangeboden was ik blij dat ik sneller naar huis kon gaan. Je weet dat je op afstand toch in de gaten wordt gehouden. Dat gaf me thuis juist een heel veilig gevoel."

Foto: VieCuri