Menu

Twitter feed Omroep P&M

Doneeractie voor gestrand Circus Freiwald

19 oktober 2021

Beringenaren hebben een stichting opgericht om geld in te zamelen voor Circus Freiwald. Het circus strandde vorig jaar juni in Beringe.

Dat kwam door de coronacrisis waardoor voorstellingen geven niet meer mogelijk was.

Geen inkomsten
Kosten voor onder andere voer en onderhoud bleven evengoed, terwijl de inkomsten wegvielen. Buurtbewoners kwamen in actie om het voortbestaan van het circus te garanderen. "Mensen kwamen hier naartoe en doneerden voer en misschien wat geld", vertelt Loes Engels van Stichting Behoud Circus Freiwald. "Dat is tijdelijk, maar de periode dat de circusmensen niks kunnen en geen inkomsten hebben, gaat dan heel lang duren."

Eigen geld
De Beringse was een van de helpers die uit belangstelling langskwam. "Met het doneren van geld zorgen we ervoor dat ze weer kunnen opstarten. Als ze kunnen opstarten, kunnen ze weer hun eigen geld verdienen met de voorstellingen wat ze eigenlijk al hun hele leven hebben gedaan."

Zeer dankbaar

Monica Freiwald van het circus is blij met het initiatief. "Ik vind het geweldig en ik ben de mensen die ons helpen zeer dankbaar. Dat zijn de enige mensen die ons helpen." Volgens haar had de overheid meer kunnen doen. "Als ik het vergelijk met het hoogwater in Duitsland, waar veel mensen worden geholpen en gesteund. Hier worden we door een paar personen geholpen en krijgen we geen hulp van de overheid. Alles bij elkaar is het onmenselijk."

Inmiddels is er zicht op een andere verblijfsplek voor Circus Freiwald, want de vergunning die een inwoner van Leudal heeft aangevraagd is goedgekeurd. Wanneer het circus naar de buurgemeente gaat, is niet bekend.