Menu

Twitter feed Omroep P&M

Doorontwikkeling Hulp bij het huishouden onder druk

15 oktober 2021

De doorontwikkeling van Hulp bij het huishouden van de gemeente Peel en Maas komt steeds meer onder druk te staan. Nu stelt Buurtdiensten in een bezwaarbrief dat de gemeente in overtreding gaat met de nieuwe constructie.

In de dorpsvoorziening krijgt Stichting Kernkracht een subsidie van de gemeente. Die stichting beheert het geld en sluit contracten af met zorgaanbieders.

Overheidsopdracht
De overeenkomst die Peel en Maas met Stichting Kernkracht wil afsluiten, mag volgens de zorgverlener niet. Dat schrijft de advocaat van Buurtdiensten in een brief aan het college. Ook zou het verstrekken van subsidie op de verkeerde manier worden ingezet. Volgens de advocaat lijkt het op een overheidsopdracht die Stichting Kernkracht dan uitvoert. Daarom wordt de gemeente verzocht om de overeenkomst met en de subsidieverstrekking aan Stichting Kernkracht teniet te doen.

Ontslagen
Daarnaast hekelt de zorgaanbieder van alle vormen van huishoudelijke hulp dat Stichting Kernkracht van plan is om ze niet volgens het CAO VVT uit te betalen, wat wel het geval is als het onder de Wmo valt. Buurtdiensten geeft zelfs aan dat de 37 medewerkers ontslagen moeten worden als er geen rekening wordt gehouden met de loonkosten. Ook Tzorg, Proteion Schoon, Poetszorg, Thuiszorg Helpende Hand en Sint Jozef wonen en zorg zijn het niet eens met de uitbetaling.

Lees ook: Zorgaanbieders krijgen nul op rekest: pilot blijft dorpsvoorziening

Brandbrief
Deze vijf zorgaanbieders stuurden meerdere brieven om duidelijk te maken dat van Hulp bij het huishouden een dorpsvoorziening te maken volgens hen juridisch onhoudbaar is. Deze week klommen ze weer in de pen. Ze willen dat de gemeente binnen één week komt met een reactie op hun brandbrief. De zorgaanbieders vinden daarnaast dat Peel en Maas weinig respect toont voor hun zorgen.

In behandeling

Een woordvoerder van de gemeente Peel en Maas zegt desgevraagd dat de recente brief van de vijf zorgverleners in behandeling is. "Het heeft onze prioriteit en aandacht." Of de gemeente ook binnen een week gaat reageren, kon de woordvoerder niet aangeven.

Lees ook: VVD: 'Draai besluit hulp bij het huishouden terug'

VVD-raadslid Karin Jacobs opperde dinsdagavond in de raadsvergadering om het raadsbesluit om van de algemene voorziening Hulp bij het huishouden een dorpsvoorziening te maken in te trekken.