Panningen, Netherlands

Doorontwikkeling Hulp bij het huishouden onder druk

De doorontwikkeling van Hulp bij het huishouden van de gemeente Peel en Maas komt steeds meer onder druk te staan. Nu stelt Buurtdiensten in een bezwaarbrief dat de gemeente in overtreding gaat met de nieuwe constructie.
Deborah Parren | 15 oktober 2021 12:14 | Aangepast op 15 oktober 2021 12:14
In de dorpsvoorziening krijgt Stichting Kernkracht een subsidie van de gemeente. Die stichting beheert het geld en sluit contracten af met zorgaanbieders.

Overheidsopdracht

De overeenkomst die Peel en Maas met Stichting Kernkracht wil afsluiten, mag volgens de zorgverlener niet. Dat schrijft de advocaat van Buurtdiensten in een brief aan het college. Ook zou het verstrekken van subsidie op de verkeerde manier worden ingezet. Volgens de advocaat lijkt het op een overheidsopdracht die Stichting Kernkracht dan uitvoert. Daarom wordt de gemeente verzocht om de overeenkomst met en de subsidieverstrekking aan Stichting Kernkracht teniet te doen.

Ontslagen

Daarnaast hekelt de zorgaanbieder van alle vormen van huishoudelijke hulp dat Stichting Kernkracht van plan is om ze niet volgens het CAO VVT uit te betalen, wat wel het geval is als het onder de Wmo valt. Buurtdiensten geeft zelfs aan dat de 37 medewerkers ontslagen moeten worden als er geen rekening wordt gehouden met de loonkosten. Ook Tzorg, Proteion Schoon, Poetszorg, Thuiszorg Helpende Hand en Sint Jozef wonen en zorg zijn het niet eens met de uitbetaling.


Brandbrief

Deze vijf zorgaanbieders stuurden meerdere brieven om duidelijk te maken dat van Hulp bij het huishouden een dorpsvoorziening te maken volgens hen juridisch onhoudbaar is. Deze week klommen ze weer in de pen. Ze willen dat de gemeente binnen één week komt met een reactie op hun brandbrief. De zorgaanbieders vinden daarnaast dat Peel en Maas weinig respect toont voor hun zorgen.


In behandeling

Een woordvoerder van de gemeente Peel en Maas zegt desgevraagd dat de recente brief van de vijf zorgverleners in behandeling is. "Het heeft onze prioriteit en aandacht." Of de gemeente ook binnen een week gaat reageren, kon de woordvoerder niet aangeven.


VVD-raadslid Karin Jacobs opperde dinsdagavond in de raadsvergadering om het raadsbesluit om van de algemene voorziening Hulp bij het huishouden een dorpsvoorziening te maken in te trekken.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Werkgroepen wonen gaan woningnood aanpakken

Verschillende werkgroepen rondom het thema wonen in Peel en Maas gaan met elkaar in gesprek. Het doe...

Switch en DOK6 verzorgen koningsdagfeesten in Peel en Maas

Met koningsdag zullen er verschillende grote feesten zijn in de gemeente Peel en Maas. Zo ook bij Sw...

Gemeente gaat afval in Peel en Maas eerder ophalen

De gemeente gaat van mei tot en met september eerder van start met het ophalen van afval. Daardoor k...

Hondje bevrijd uit drassig Reuvers bos

Een hond is dinsdagmiddag door de brandweer bevrijd uit een stuk bos in Reuver. Het dier was op avon...

Peel en Maas in top 5 Limburgse gemeenten met kinkhoestgevallen

De gemeente Peel en Maas staat in de top 5 Limburgse gemeenten met kinkhoestgevallen per 1000 inwone...

Ophokplicht niet meer nodig

De ophokplicht voor pluimvee in de Limburgse Peel is niet meer nodig. Dit betekent dat boeren in dez...