Menu

Twitter feed Omroep P&M

Einde aan overgebleven vaccins voor kwetsbaren

In Noord-Limburg werden de afgelopen twee à drie weken coronavaccins gegeven aan kwetsbaren die nog niet aan de beurt waren. Dat gebeurde om verspilling te voorkomen. Demissionair minister Hugo de Jonge steekt daar nu een stokje voor.

De zorgminister heeft nu in een Kamerbrief laten weten dat de prikken die over zijn gezet moeten worden bij medewerkers van de vaccinatielocatie, ziekenhuispersoneel en teststraatmedewerkers. Eerder kwamen volgens 1Limburg ook mensen uit een medische risicogroep, zoals mensen met morbide obesitas of met andere specifieke aandoeningen, in aanmerking voor zo'n overgebleven spuit.

GGD Limburg Noord was de enige regionale gezondheidsdienst in Nederland die op deze manier invulling gaf aan de overgebleven vaccinaties. In die weken zijn hooguit een paar honderd vaccins gegeven aan kwetsbare Limburgers. Het ging met name om Pfizer-vaccins.

Het was lange tijd niet duidelijk welke richtlijnen er golden om deze zogeheten spillage te gebruiken voor mensen met gezondheidsklachten, maar die nog niet op de vaccinatielijst staan. Daarom besloot GGD Limburg-Noord om voor die oplossing te gaan.


Foto: iStock