Panningen, Netherlands

Elens: 'Enige intentie is het beschermen van mezelf en mijn patiënten'

Huisarts Rob Elens is geschrokken van het verhaal dat één van zijn patiënten deed tegenover het AD over de 'vaccinatiebrief' die de dokter naar zijn patiënten stuurde. Zij vond de toonzetting van de brief heel negatief en tekende die daarom niet. Daarop werd de vrouw weggestuurd toen ze een prik wilde halen.
Youri Buis | 26 februari 2021 14:41 | Aangepast op 26 februari 2021 14:41
De dokter van huisartsenpraktijk Centrum de Peel stelde een brief van twee A4'tjes op om patiënten te attenderen op de voor- en nadelen van het vaccin en dat er bijwerkingen zijn. Elens steekt niet onder stoelen of banken dat hij tegenstander is van het vaccineren tegen corona.

De patiënte voelde zich onder druk gezet om achter de eigen mening van Elens over de vaccinaties te staan. "Het was gewoon een nette brief dat ik heb geschreven, daar zat naar mijn idee geen nare toon in", reageert Elens. Hij stuurde de brief naar al zijn patiënten. "Er was één persoon die de brief niet wilde ondertekenen en die maakt dan stennis. Verder heeft iedere cliënt de brief ondertekend. Ik doe gewoon mijn best om mijn plicht als huisarts te doen. Mijn enige intentie is het beschermen van mezelf en mijn patiënten."


Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) mogen huisartsen gewetensbezwaren hebben, maar dan moeten ze wel regelen dat collega-huisartsen het vaccineren overnemen. Dat heeft Elens niet gedaan, net als het houden aan de richtlijnen voor huisartsen. "Dit houdt onder meer in dat ze geen extra voorwaarden mogen stellen aan de toediening van vaccinaties, zoals het ondertekenen van een toestemmingsformulier." De Meijelse huisarts benadrukt dat het laten ondertekenen van een verklaring juist helemaal niet vreemd is. "Bij andere medische ingrepen moeten patiënten ook toestemming geven middels een verklaring. Ík ben aansprakelijk als er iets misgaat. Deze verklaring stelt helemaal niks voor."

Wel erkent Elens dat er een terecht kritiekpunt is. "Je kunt je afvragen: 'Wat gaat er nu met die vrouw gebeuren die de verklaring als enige niet wilde ondertekenen?' De Zorggroep gaat deze kwestie overnemen. Mobiele teams gaan samen met deze mevrouw uitzoeken hoe het zit en wat een passende oplossing is."

Het is niet bekend of de actie van Elens gevolgen heeft. De GGD heeft de zaak wel gemeld bij de IGJ.

Meest gelezen

Weg tussen Meijel en Beringe weer open

De redactie | 12 apr 2024 20:17

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De redactie | 14 apr 2024 11:40

Lees ook

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Een wooncomplex in een groene omgeving voor jong en oud, waar continu zorg geboden en gewaarborgd wo...

Zweedse springruiter subliem naar laatste horde Wereldbekerfinale

Springruiter Henrik von Eckermann en zijn paard King Edward hebben donderdag op zeer overtuigende wi...

Man (75) vermist in omgeving Panningen

De politie was vrijdagmiddag in de omgeving van Panningen op zoek naar een 75-jarige man die was ver...

Bewoners Sevenum tegen komst lelieveld Maasbreese ondernemer

Peter van Meijel, een lelieteler uit Maasbree, heeft zich donderdag moeten verantwoorden in de recht...

Geen water voor inwoners De Bong in Baarlo

Inwoners van De Bong in Baarlo hebben donderdag enkele uren zonder water gezeten. Er heeft een leidi...

Twee zakjes XTC gevonden in speeltuin in Reuver

Maandag zijn er twee zakjes XTC gevonden in een speeltuin in Reuver. Dat meldt de handhaving van de ...