Menu

Twitter feed Omroep P&M

Europese Hof twijfelt aan juistheid milieuvergunningen

7 november 2018

Honderden afgegeven milieuvergunningen voor de uitbreiding van agrarische bedrijven kunnen mogelijk door een nieuw arrest van het Europese Hof van Justitie. Volgens het Hof deugt het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen in kwetsbare natuurgebieden niet. Zo meldt de NOS.

Volgens het Europees Hof van Justitie mogen vergunningen alleen maar afgegeven worden als wetenschappelijk vaststaat dat het geen grotere milieuschade oplevert. Door dit arrest staan 200 nieuw te verlenen vergunningen voor intensieve veehouders, transportbedrijven, wegenaanleg, biomassa- en vergistingscentrales op losse schroeven.


Feitelijk moet vastgesteld worden of het de vergunning voldoet, onder meer aan de eisen van wetenschappelijke onderbouwing. Volgens natuurbeschermingsrechtdeskundige Marieke Kaajan kan een uitspraak over de vergunningen wel 6 tot 9 maanden duren. Tot die tijd zitten boeren en bedrijven die een procedure bij de Raad van State hebben lopen, of die een nieuwe milieuvergunning hebben ingediend in onzekerheid.

Het is nog niet duidelijk hoeveel bedrijven binnen de gemeente Peel en Maas te maken krijgen met deze uitspraak van het Europese Hof.