Menu

Twitter feed Omroep P&M

Gemeente kiest voor twee zonneparken

5 juli 2021

Het college van Peel en Maas heeft gekozen om de aanleg van twee zonneparken toe te kennen. Het gaat om zonnepark De Schorf in Beringe en De Spiesberg in Grashoek. De Schorf bestaat uit 28 hectare en de Spiesberg uit 14,5 hectare.

Waterstof
Het project van de Spiesberg en de noordzijde A67 is een initiatief van Peel Energie en MorgenZon en gaat waterstof produceren. Zonnepark De Schorf is een initiatief van dorpscoöperatie Steingood en duurzaam energiebedrijf Pure Energie. Volgens wethouder Paul Sanders is de Schorf toegewezen vanwege het maatschappelijke component en krijgt de Spiesberg complimenten over de landschappelijke biodiversiteit van het project.

55 hectare beschikbaar
De gemeente had 55 hectare grond beschikbaar gesteld. Omdat de andere projecten samen met de twee toegekende parken boven die 55 hectare zouden komen, zijn er maar twee parken toegekend.

Beoordeling
Er werden 17 plannen ingediend, waarvan één plan ter kennisname. Uit deze plannen zijn er zes plannen door een commissie bekeken en beoordeeld. De vergunningsaanvraag moet nog worden gedaan.

Schaarste netwerk
Door het snel groeiende aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland, is er op meerdere plekken sprake van schaarste op het elektriciteitsnetwerk. Dit is ook het geval in de omgeving van Peel en Maas. De gemeente gaat initiatiefnemers helpen en zoekt met Enexis en de Regio Noord en Midden Limburg naar oplossingen. Mocht uiteindelijk na 4 jaar geen zicht zijn op realisatie van het zonnepark, dan zal het college overwegen om de omgevingsvergunning in te trekken.