Menu

Twitter feed Omroep P&M

Genoeg geld opgehaald voor aanschaf AED

9 januari 2022

Edward van den Borne uit Horst heeft voldoende geld ingezameld om een eigen AED aan te kunnen schaffen die hij tijdens zijn werk in Beringe kan inzetten.

De Horstenaar startte een inzamelingsactie om een deel van de aanschafprijs van zo'n 1600 euro met ingezameld geld te kunnen betalen. Er werd 1300 euro ingezameld. Het resterende bedrag heeft Edward zelf bijgelegd.

Burgerhulpverlener
Van den Borne is zelf burgerhulpverlener en wordt in zijn woonplaats regelmatig opgeroepen voor een reanimatie. "Een melding kan zijn dat ik direct naar het adres van het slachtoffer moet gaan of de opdracht is een AED te gaan halen", geeft hij aan. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) geeft iemand die een hartstilstand heeft een elektrische schok.

Reanimatieoproep
Het viel hem op dat er in Beringe in verhouding weinig burgerhulpverleners zijn die kunnen worden opgeroepen als er in de buurt een reanimatie nodig is. Op een interactieve kaart van HartslagNu is te zien dat er in Beringe en omgeving nog AED's nodig zijn. "Daarom wil ik zelf een AED aanschaffen, zodat ik deze altijd bij me heb en direct kan gebruiken indien noodzakelijk, om de overlevingskans van een slachtoffer te vergroten."

Reanimatiecursussen
Zodra de coronamaatregelen het toelaten, start Melissa Christiaens-Jacobs de reanimatiecursussen. Die zullen gehouden worden bij Lumar Verhuur in Horst. Eigenaar Luc Haegens stelt zijn ruimte ter beschikking voor de cursus. Het bedrag voor de cursussen komt ten goede aan het onderhoud van de AED.