Menu

Twitter feed Omroep P&M

Huisarts Elens riskeert boete voor coronamedicijn

25 maart 2021

Huisarts Rob Elens uit Meijel en andere artsen die het zogenoemde coronamedicijn nog steeds voorschrijven, kunnen een boete verwachten. Die boete kan oplopen tot duizenden euro's, laat de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan 1Limburg weten. "Per situatie zal bekeken worden hoe hoog de boete wordt."

Het malariamiddel (hydroxy)chloroquine en het anti-parasietenmiddel ivermectine zijn volgens de inspectie in strijd met de officiële behandeladviezen voor Covid-19. De IGJ grijpt nu in, omdat de overheidsinstantie nog steeds meldingen krijgt dat artsen de middelen voorschrijven. Dat mag alleen voor ziekten waarvoor ze zijn geregistreerd of voor wetenschappelijk klinisch onderzoek.

De huisarts van huisartsenpraktijk De Peel kwam eerder in het nieuws omdat hij zweerde bij de werking van malariamiddel hydroxychloroquine, in combinatie met zink. Volgens hem behandelde hij daarmee met succes coronapatiënten. Maar de inspectie greep in en verbood hem om het middel langer te geven, omdat wetenschappelijke onderzoeken aantoonden dat het middel niet voldoende zou werken. Volgens de IGJ kunnen de middelen wel bijvoorbeeld hartritmestoornissen veroorzaken.

Lees ook: Elens: 'Enige intentie is het beschermen van mezelf en mijn patiënten' 

Elens wilde niet reageren op dit nieuws.