Menu

Twitter feed Omroep P&M

Huizen meestal verkocht voor vraagprijs

In de gemeenten Peel en Maas en Beesel werden huizen vorig jaar gemiddeld genomen voor niet meer dan de vraagprijs verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Die verzamelde het statistiekbureau door de vraagprijzen op online platform Jaap.nl via het Kadaster te koppelen aan de uiteindelijke verkoopprijzen van die woningen. De verschillen tussen de vraag- en verkoopprijs werden zo onderzocht.

Verkoopprijs
In Peel en Maas bleek zelfs dat in 2020 een doorsnee huis voor 1,1 procent onder de vraagprijs verkocht werd. Dat was in 2017 nog 3 procent. In Beesel kochten nieuwe huiseigenaren vaak voor dezelfde prijs de woning als waar die voor te koop stond. En dat terwijl in 2017 de verkoopprijs nog 3,6 procent onder de vraagprijs lag.

Overbieden
Overbieden is overigens in deze provincie niet zo aan de orde als in de rest van het land. De gemeenten Maastricht, Stein en Eijsden-Margraten behoren tot de uitzondering. Daar moesten kopers het meest bieden voor een woning.

Krapte
Op de woningmarkt is nu al een tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes lager dan ooit. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben veel mensen grote moeite om nog een huis te bemachtigen.


Foto: iStock