Menu

Twitter feed Omroep P&M

Huizenprijzen flink gestegen: 'Het is schering en inslag'

23 maart 2021

De huizenprijzen zijn landelijk flink gestegen en dat geldt ook voor de gemeenten Peel en Maas en Beesel. Een bestaande koopwoning in Peel en Maas werd vorig jaar voor gemiddeld 295,2 duizend euro verkocht. In Beesel lag de gemiddelde verkoopprijs in 2020 op 268 duizend euro. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS en het Kadaster.

Vooral in Beesel is de stijging groot: bijna 15 procent ten opzichte van de huizenprijzen in 2019. Toen werden bestaande woningen verkocht voor gemiddeld 233,4 duizend euro. In Peel en Maas is er sprake van een stijging van 5,6 procent. In 2019 moesten nieuwe woningeigenaren gemiddeld 279,7 duizend euro neertellen.

Ook makelaar Ralf Hoeijmakers merkt dat er krapte is ontstaan op de huizenmarkt. "Er komt geen nieuw aanbod bij en de vraag blijft groot. Daardoor krijg je een prijsopdrijvend effect. Het is schering en inslag op dit moment."

De makelaar uit Kessel denkt dat de stijgende huizenprijzen vooral ten koste gaan van mensen die een normaal inkomen hebben. "Zij kunnen nauwelijks meer normale woningen kopen. Er ligt een taak voor de politiek om hier serieus naar te kijken." Volgens Hoeijmakers is er al jaren geen doorstroming meer. "Dat heeft ook te maken met vergrijzing. Mensen blijven langer in hun huis wonen. Vroeger gingen ze naar een bejaardentehuis."

Toch denkt hij dat starters een eerlijke kans krijgen op de huizenmarkt. "Dan moet je wel meegaan in de prijsstelling. Daar wringt het vaak. Mensen denken dat ze voor een bepaald bedrag kunnen kopen, maar worden dan ingehaald door de realiteit." Hij geeft kopers dan ook het advies om dicht bij zichzelf te blijven. "Vraag je af: Wat wil ik, wat kan ik. Ga niet voor meer dan je maximaal voor woning wilt betalen. Je moet niet boven je kunnen gaan. Handel met normaal, reëel boerenverstand en niet door emoties vanwege de markt."

De Kesselse makelaar denkt dat de huizenprijzen nog iets zullen stijgen. "Het effect van corona is zeer beperkt op de woningmarkt. Je ziet in de loop der jaren dat alle prijsstijgingen en dalingen te maken hebben met economische ontwikkelingen en het renteniveau."


Foto: iStock