Menu

Twitter feed Omroep P&M

Iets meer winkeldiefstallen in coronajaar

In de gemeente Peel en Maas zijn vorig jaar 28 winkeldiefstallen gepleegd. Dat zijn er 5 meer dan in 2019, toen dieven 23 keer toesloegen in winkels.

Dat blijkt uit cijfers van de politie die LocalFocus op een rijtje zette. In de gemeente Beesel vonden in heel 2020 5 winkeldiefstallen plaats; 3 minder dan in 2019.

De gemeente Peel en Maas gaat tegen de trend in omdat er in het coronajaar 2020 over het algemeen juist een stuk minder vaak winkeldiefstallen waren. Landelijk is er namelijk sprake van een daling van zo'n 12 procent.

Maar als het aantal inbraken afgezet wordt tegen het aantal inwoners, dan ligt Peel en Maas met 6,1 weer een stuk onder het gemiddelde in Limburg van 19,1. In de gemeente Roermond ligt het aantal winkeldiefstallen per 10.000 inwoners op maar liefst 57,2. Daarmee steekt het er met kop en schouders bovenuit. In de Christoffelstad kregen winkels inclusief het Designer Outlet, dat lange tijd open bleef, 333 keer onverwachts bezoek van ongenode gasten.

Ook in Venlo sloegen relatief vaak winkeldieven in het coronajaar toe. Het gaat om 408 diefstallen, terwijl dat er in 2019 335 waren. Als enige gemeente in Limburg zijn in Voerendaal daarentegen geen winkeldiefstallen gepleegd.

Supermarkten en drogisterijen bleven tijdens de coronacrisis open. Vanaf 15 december vorig jaar moesten niet-essentiële winkels de deuren sluiten. Dat is tot ten minste 2 maart nog het geval. Wel mogen winkels vanaf 10 februari weer open zijn voor het afhalen van bestellingen, met een afhaalpunt buiten.