Menu

Twitter feed Omroep P&M

Judoka Juul Franssen grijpt net naast brons op Olympische Spelen

27 juli 2021

Judoka Juul Franssen uit Offenbeek heeft in de herkansing op de Olympische Spelen verloren van de Italiaanse Maria Centracchio. Daarmee grijpt ze net naast de bronzen medaille.

De 31-jarige kreeg in de partij drie straffen voor passiviteit en verloor daardoor. Ze is als vijfde geëindigd op het toernooi in de klasse tot 63 kilogram.

Enorme dreun
"Het is een enorme dreun", zegt Juul Franssen tegen de NOS. "Je bent zo dichtbij en zo stabiel de hele dag. Dit doet zeer. Dit was de kans van mijn leven. Je krijgt niet zomaar kansen op Olympisch eremetaal. Ik had het af moeten maken, moeten scoren. Dit is topsport en die is kei hard. Ik ging de mat op om te laten zien wie Juul Franssen is."

Niet het belangrijkste
Ondanks dat ze verloren heeft, relativeert ze het. "Het laatste half jaar heeft me laten inzien dat sport niet het belangrijkste is", zegt ze, doelend op haar vader Pieter die op zijn verjaardag een hersenbloeding kreeg. "Ik wou heel graag die olympische medaille winnen zodat iedereen in mijn omgeving daar houvast aan heeft. Ik ben super trots dat ik hier sta. Het is voor niet veel mensen weggelegd, maar als het zo dichtbij ligt, doet het zeer."

Eerder winst
Eerder op dinsdag won Franssen nog van de Braziliaanse Ketleyn Quadros. Die winst was nodig om nog hooguit brons te kunnen pakken. De judoka verloor namelijk in de kwartfinale van Clarisse Agbegnenou, de nummer 1 van de wereld. Ze kon zich daarna nog via de herkansingen plaatsen voor de strijd om het brons door te winnen van de Braziliaanse judoka. Dat deed de geboren Offenbeekse met een ippon, een wedstrijdpunt dat directe winst betekent.

Lees ook: Brons in zicht voor Juul Franssen

Franssen stond in haar carrière een keer eerder tegenover de Italiaanse Centracchio, en die partij verloor ze toen ook.