Menu

Twitter feed Omroep P&M

Klein corona-effect: meer baby's geboren in Peel en Maas

17 november 2021

In Peel en Maas zijn in de eerste negen maanden van dit jaar een stuk meer baby's geboren dan vorig jaar in dezelfde periode. In totaal zagen tot en met september dit jaar 321 baby's uit deze gemeente het levenslicht.

Dat zijn er veertig meer dan het aantal geboortes van januari tot en met september 2020. Het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) publiceerde donderdag de cijfers.

Babyboom
Die stijgende lijn is overigens niet iets van het afgelopen jaar. Vorig jaar werden er in de eerste drie kwartalen ook al 19 meer kindjes geboren ten opzichte van 2019. In de eerste helft van dit jaar was er in Peel en Maas al sprake van een babyboom. Toen werden er 211 baby's op de wereld gezet. In drie maanden tijd is dat aantal dus nog eens toegenomen met 110.

Lees ook: Babyboom in Peel en Maas: ruim 200 kindjes geboren

Dertigers en derde kinderen
Bij Liev Kraamzorg merkte ze tot en met augustus al een significante stijging. Volgens het CBS kregen vooral dertigers meer kindjes. Dat geldt ook voor vrouwen van 25 tot 30 jaar. Verder valt het op dat niet alleen het aantal eerstgeborenen toeneemt, maar dat er ook meer tweede en derde kinderen werden geboren. Die stijging is relatief gezien het grootst bij het aantal derde kinderen. Dat viel Vieke Smeets, mede-eigenaar van Liev Kraamzorg, toen ook al op. "We hebben de afgelopen vijf jaar vooral tweede kinderen gezien en af en toe de derde. Maar nu zien we ook een significante stijging bij derde kindjes. Ik heb geen idee of dat ook met corona te maken heeft", zei ze destijds.

Socioloog Tanja Traag denkt dat door de coronapandemie vrouwen van in de dertig niet langer meer hun kinderwens uitgesteld hebben. Dat kan de substantiële stijging van het aantal geboortes in Nederland, maar ook specifiek in Limburg, verklaren.