Menu

Twitter feed Omroep P&M

Kleine 9 procent inwoners Peel en Maas heel eenzaam

30 september 2021

In de gemeente Peel en Maas voelde 8,8 procent van de inwoners zich vorig jaar ernstig eenzaam. En 39,8 procent van de inwoners was in het coronajaar in meer of mindere mate eenzaam.

Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsmonitor die een enquête-onderzoek hield onder meer dan een half miljoen Nederlanders.

Elf vragen
De cijfers zijn gepubliceerd in het kader van de actieweek 'Week tegen Eenzaamheid' die donderdag is afgetrapt. Of iemand zich (zeer) eenzaam voelt, werd gemeten aan de hand van een lijst van elf vragen. Deelnemers aan het onderzoek kregen vragen als 'ik mis een echt goede vriend of vriendin', 'er zijn genoeg mensen op wie ik in geval van narigheid kan terugvallen', 'vaak voel ik me in de steek gelaten' of 'ik vind mijn kring van kennissen te beperkt'.

Categorieën
Op die vragen konden de antwoorden 'ja', 'min of meer' en 'nee' gegeven worden. Als er op minimaal drie van de elf vragen negatief geantwoord is, werden deze meegenomen in de cijfers 'eenzaam'. En vanaf negen ongunstige antwoorden viel het in de categorie 'ernstig eenzaam'. Bij elf van de elf ging het zelfs om 'zeer ernstig'.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) probeert met een campagne om eenzaamheid onder ouderen terug te dringen, met name onder mensen van 75 jaar of ouder.


Foto: Unsplash