Panningen, Netherlands

Kritiek op aantal stembureaus maandag en dinsdag

Kwetsbaren en risicogroepen hadden de afgelopen twee dagen de mogelijkheid om rustig een stem uit te brengen in een van geopende stemlokalen. Toch luidde er ook kritiek: in Peel en Maas waren vier stembureaus open. Daardoor moesten inwoners reizen of vervoer regelen.
Deborah Parren | 17 maart 2021 19:34 | Aangepast op 17 maart 2021 19:34
"Wij moesten wettelijk gezien vier stembureaus openen in de gemeente Peel en Maas", legt Len Buysers, projectleider verkiezingen van de gemeente Peel en Maas uit. "We hebben geprobeerd die zo goed mogelijk te spreiden over alle kernen. Organisatorisch was het niet mogelijk om in alle kernen al een stembureau te openen." Inwoners konden maandag en dinsdag in Baarlo, Kessel, Panningen en Meijel. "Dat betekent inderdaad dat mensen die bijvoorbeeld in Maasbree wonen naar een andere kern moeten rijden. Dat is niet ideaal, daar zijn we ons ook van bewust", zegt Buysers.

Yvonne Beynsberger, voorzitter van stembureau in gemeenschapshuis de Sprunk in Koningslust, zag woensdag veel ouderen binnenkomen. "We kunnen dat zien aan de stempluspassen, dat zijn die groene die er tussen zitten." Volgens haar kan het een aantal oorzaken hebben dat de ouderen woensdag hun stem gingen uitbrengen. "Briefstemmen wil je of niet. Aan de andere kant: als je in Koningslust woont en geen vervoer hebt, dan heb je ook geen gelegenheid gehad om naar een van de vier stembureaus te gaan die gisteren en eergisteren open waren. Dus dan kom je gewoon vandaag hier."

Buysers geeft aan dat er in de gemeente niet is gesproken over het regelen van vervoer voor 70-plussers. "Het is zeker een aandachtspunt waar we naar moeten kijken en in de evaluatie wordt meegenomen." Maandag en dinsdag was het in de vier stembureaus volgens de projectleider heel erg rustig. "Als we nog meer stembureaus hadden geopend dan hadden we ook een heleboel stembureauleden gehad die de hele dag duimen zaten te draaien. Maar het is zeker iets waar we naar moeten kijken in de evaluatie."

Omroep P&M brengt woensdagavond vanaf 20.00 uur live het tv-programma Noord-Limburg Kiest met politici, experts, reportages en meer over de Tweede Kamerverkiezingen in Noord-Limburg.

Meest gelezen

Weg tussen Meijel en Beringe weer open

De redactie | 12 apr 2024 20:17

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De redactie | 14 apr 2024 11:40

Gewonde na aanrijding in Panningen

De redactie | 11 apr 2024 20:56

Lees ook

Wethouder Roelofs noemt overvol stroomnet ‘bijzonder onwenselijke situatie’

In een nieuwe aflevering van Blik op Beesel is dinsdag wethouder Marcel Roelofs te gast. Hij vertelt...

Deze bands staan op het FIK Festival

Tijdens het Festival in Kepèl is er live muziek. De bands LOTØS, Lockdown en Greasy Grips treden op ...

Kennismaken met de Klimaatburgemeester van Beesel

Peggy Kuipers is namens de gemeente Beesel de Klimaatburgemeester. Deze functie, die volledig los st...

Vijfde Bijzonder Mobiel 4 Daagse in Meijel

De Bijzonder Mobiel 4 Daagse wordt in 2024 voor de vijfde keer gereden. Het eerste lustrum wordt gev...

Kinderarts VieCuri slaat in open brief alarm over vapen

Drs. Hylke van der Heijden heeft in een open brief haar zorgen geuit over de toenemende populariteit...

Brandweer rukt uit voor omgevallen bomen

Door de hevige wind van maandag zijn er in Panningen meerdere bomen omgewaaid. Dat laat de brandweer...