Menu

Twitter feed Omroep P&M

Laatste boek over Meijel in de oorlog

9 september 2019

In verband met de 75-jarige bevrijding presenteert heemkundevereniging Medelo in Meijel vanaf 22 september een boek en een expositie in Truijenhof.

Voor de samenstelling van het boek zijn zo´n 60 oudere Meijelsen bevraagd over hun herinneringen aan de oorlog. Het resultaat daarvan is een verzameling getuigenissen over wat evacuatie, schuilen, vluchten en vooral ‘angst’ hebben betekend voor mensen. 

In het andere spoor belicht Medelo-lid en historicus Jos Pouls op basis van onder meer nog nooit geraadpleegde bronnen in Den Haag, enkele tot op heden ‘verzwegen’ thema’s uit de Meijelse oorlog: vormen van Meijelse collaboratie, de betekenis van de zwarthandel en het relatief menselijke optreden van de Duitse soldaten. Ook is er aandacht voor het Engelse lazaret dat eind 1944 was ingericht in het Meijelse klooster. Het boek ´Meijel en de Tweede Wereldoorlog, de laatste getuigen´ is zeer waarschijnlijk de laatste publicatie die Medelo zal wijden aan dit onderwerp.

In Truijenhof wordt  uitgepakt met een tentoonstelling die enerzijds honderden foto’s en ander beeldmateriaal over Meijel in de oorlog omvat, en anderzijds ook allerlei objecten telt zoals wapens, poppen in militaire uniformen van de vijf betrokken landen. Daarnaast worden er enkele, nog nooit vertoonde films getoond, door Engelse filmers opgenomen in de maanden van de bevrijding. In deze films worden de verwoestingen in het dorp op schrijnend harde wijze zichtbaar gemaakt.


De tentoonstelling in Truijenhof is vanaf 22 september tot en met 17 november elke zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.