Menu

Twitter feed Omroep P&M

Lezing WOII bij Museum Peel en Maas

5 december 2019

In Helden, bij Museum Peel en Maas, vindt op zondagmiddag 24 november om 14:00 uur een lezing plaats over de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze lezing worden filmbeelden en foto's gepresenteerd over markante oorlogsplekken in alle kernen van de gemeente Peel en Maas. In combinatie met de lezing kan tevens de nieuwe Tweede Wereldoorlog tentoonstelling ‘5 Jaar Tussen Hoop en Vrees’ bezocht worden.

In mei van dit jaar heeft in het kader van 75 jaar herdenking en bevrijding, en vanuit de opzet van de nieuwe WOII expositie bij het museum, een bustour plaatsgevonden door alle kernen van de gemeente Peel en Maas. Hierbij was onder andere aandacht voor de kerkrazzia, het onderduikerskamp Bovensbos, de neergestorte Lancaster in Grashoek en de Bospartizanen van Baarlo. Dré Hanssen presenteert deze bijzondere tour met filmbeelden, foto’s en zal verdere achtergrondinformatie verstrekken. De presentatie vindt zondagmiddag 24 november om 14 uur plaats in de Gasterie van Kerkeböske.

Op 15 november j.l. vond de succesvolle opening plaats van de Tweede Wereldoorlog-tentoonstelling bij Museum Peel en Maas. Ook het nieuwe WOII canonboek werd hier officieus gepresenteerd. Ruim honderd belangstellenden waren zeer enthousiast over de ‘totaalbeleving’ die de expositie en de vernieuwde Deportatiekamer van het museum bieden. Ook het canonboekje ‘Peel en Maas in de Tweede Wereldoorlog’ vond gretig aftrek. In de nieuwe tentoonstelling van Museum Peel en Maas wordt in woord, beeld en geluid ingegaan op de Tweede Wereldoorlog in de gemeente. Van de Duitse inval en het verzet en de verwoestingen, tot de bevrijding van de regio, nu 75 jaar geleden. In de vernieuwde Deportatiekamer is veel aandacht voor de kerkrazzia. In beide ruimtes zijn er aangrijpende persoonlijke verhalen en objecten van ooggetuigen, achterblijvers en gedeporteerden. Middels interactieve panelen komt de bezoeker – letterlijk – oog in oog te staan met mensen die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt.

Ook voor kinderen is er genoeg te beleven in het museum. Onze nieuwe mascotte Archie leert jongens en meisjes veel interessante dingen over de oorlog. Binnen de tentoonstellingsruimtes kunnen kinderen op speciale kinderteksten speuren naar de antwoorden op een tiental vragen. Alle vragen goed ingevuld in het speurboekje? Dan leiden de letters die corresponderen met de juiste antwoorden, tot de oplossing van een voor Peel en Maas beladen begrip. Daarnaast is er voor kinderen is er een speciale activiteit. Ze kunnen via een speciale decodeermachine gaan ontcijferen. Wanneer zij de code gekraakt hebben, kunnen ze het slot van de WOII kist openen. Wie weet zit er een leuk presentje in de kist verstopt... In de wintermaanden, van oktober tot en met april, is het museum geopend op woensdag en zondag van 13-17 uur.