Menu

Twitter feed Omroep P&M

Liveblog: Deel evacués Kessel en Baarlo naar huis

18 juli 2021

Verschillende plekken in Baarlo en Kessel worden in de gaten gehouden vanwege het hoogwater. Volgens de gemeente Peel en Maas lijkt het er op dit moment op dat het Maaswater zijn hoogste punt heeft bereikt. Toch zijn er kleine scheurtjes in de dijken. In dit liveblog lees je het laatste nieuws.


22.52 uur: Bekijk de speciale uitzending van Omroep P&M
De uitzending omtrent het hoogwater van zondag is hier te bekijken:

22.50 uur Huisartsenpraktijk Baarlo morgen open

De huisartsenpraktijk in Baarlo gaat maandag weer open. De telefonie en internet doen het weer. Vanaf 8.00 uur is de praktijk bereikbaar voor spoedgevallen. De geannuleerde afspraken in de ochtend blijven geannuleerd. De afspraken die voor morgen omgezet zijn naar een telefonische afspraak blijven telefonisch.

21.47 uur: Noodverordening van kracht

De noodverordening in Peel en Maas blijft van kracht voor ramptoerisme. Dat betekent dat mensen niet naar de dijken mogen gaan kijken. Dat heeft burgemeester Delissen laten weten. De politie blijft vanavond zichtbaar aanwezig in het gebied. Medewerkers van de gemeente houden toezicht bij de dijken en op voorzieningen in Baarlo en Kessel. Ook vannacht blijft alle straatverlichting branden. Ga niet op onverharde dijken lopen of staan. De situatie op deze dijken is nog niet veilig.

21.07 uur: Hier kunnen zandzakken ingeleverd worden
Nu de zandzakken niet meer nodig zijn, kunnen inwoners van Baarlo en Kessel deze inleveren. Dat kan op de parkeerplaats bij de voetbalvelden van Baarlo of op de Roode Eggeweg 6a in Kessel. Op deze 2 locaties staan containers voor de zandzakken. Het zand kan op de zandberg gegooid worden.
18.23 uur: Deel evacués Kessel en Baarlo naar huis
Geëvacueerde inwoners van Baarlo en Kessel die binnendijks wonen mogen ook weer naar huis.De dijken zijn volgens het Waterschap weer veilig genoeg. Zo'n 1250 inwoners moesten vrijdag vóór 18.00 uur hun woning achterlaten vanwege de hoge waterstand.

Burgemeester Delissen-van Tongerlo: "We vinden het heel fijn dat de inwoners binnendijks weer terug naar huis kunnen gaan. Buitendijks zijn de inwoners flink getroffen door hoogwater. Zij moeten helaas nog wachten met terugkeer naar huis totdat het water voldoende is gezakt."

16.10 uur: Dijken worden geïnspecteerd

Het waterschap meldt: "De dijken hebben langere tijd veel water te verduren gehad, waardoor dijken beschadigd of verzwakt kunnen zijn. Nu het water zakt, verdwijnt de tegendruk van het water waardoor er kans is op schade. Voordat bewoners veilig kunnen terugkeren is deze inspectie noodzakelijk."

14.48: Actuele situatie in 3 minuten

De Veiligheidsregio houdt de stand van de dijken en het waterpeil goed in de gaten. Het is nog niet duidelijk wanneer inwoners, die geëvacueerd zijn, naar huis kunnen. Bekijk hier de reportage.

14.34 uur: Later vandaag duidelijkheid of school en kinderopvang Baarlo open gaan
In de loop van de dag beslist De Diamant en Hoera Kindercentra of de school en de kinderopvang morgen open gaat. Daarover hebben beide organisaties contact met de gemeente en de veiligheidsregio.

14.09 uur: Nog geen duidelijkheid of inwoners naar huis kunnen
Bewoners van de geëvacueerde gebieden kunnen op dit moment nog niet terug naar hun woning. De situatie is nog niet veilig. Voordat bewoners terug kunnen keren, wordt eerst een inspectie gedaan worden en beslist de veiligheidsregio of het veilig genoeg is.

13.22 uur: Inwoners mogelijk vandaag naar huis
Inwoners van Peel en Maas en Beesel zouden vandaag mogelijk weer naar huis kunnen. Dat zegt Roy Timmermans, regionaal operationeel leider van de Veiligheidsregio: https://youtu.be/5cqup8jOhXg

13.10 uur: Inzamelingsactie MAES21
Voor het horecabedrijf MAES21 in Baarlo is een inzamelingsactie gestart om geld bij elkaar te krijgen. De broers en zus van Noortje hebben de actie opgestart. Het water heeft het hele restaurant blank gezet. Lees hier het artikel.

12.53 Veel gestelde vragen Peel en Maas
De gemeente Peel en Maas heeft veel gestelde vragen op een rij gezet op de website. Lees hier de antwoorden.

12.47: Veiligheidsregio blijft waakzaam; kritieke punten nog steeds aanwezig
De situatie rondom de hoogte van het waterpeil in de regio blijft spannend in Peel en Maas en Beesel. Lees hier het hele artikel.

12.04 uur: Nacht rustig verlopen
Antoin Scholten namens de veiligheidsregio: ‘’De nacht is rustig verlopen. Het ophogen van de dijken heeft hun werk gedaan.’’ Daarom zijn er weinig calamiteiten geweest. De inzet van vrijwilligers en defensie wordt onderstreept.

11.40 uur: Boodschap Veiligheidsregio
De veiligheidsregio roept om niet bij dijken te gaan wandelen: ''Voorkom extra belasting van dijken. Dijken zijn geliefde plekken om te wandelen. De dijken hebben het op het moment al zwaar met de hoge waterstand. Voorkom schade en verzakking van de dijken en ga ergens anders wandelen.''

11.37 uur: Onduidelijk wanneer bewoners naar huis kunnen
Het is nog niet duidelijk wanneer geëvacueerde inwoners uit Baarlo en Kessel terug naar huis kunnen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Peel en Maas weten.


11.30 uur: Persconferentie

Om 12.00 uur is er een nieuwe persconferentie waar de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, de Regionaal Operationeel Leider van het calamiteitenteam en een vertegenwoordiger van het waterschap spreken. Deze persconferentie is om 12.00 uur live te volgen zijn via de website www.vrln.nl.
11.14 uur: Burgerhulp Baarlo
Het dorpsoverleg in Baarlo heeft al 30 tot 40 aanmeldingen van mensen die getroffen inwoners willen helpen. ''Van een particuliere brandweerwagen tot hoge drukspuit en vele handjes die willen helpen'', aldus Koen Hendriks van het dorpsoverleg.

11.01 uur: Verzoekplatenprogramma in teken van hoogwater

Heb je een verzoekplaat om iemand een hart onder de riem te steken? Bel naar het verzoekplatenprogramma van Omroep P&M, Minse Winse: 077-3066333.

11.00 uur: Crisiscentrum Dorpsoverleg Baarlo

Het dorpsoverleg in Baarlo heeft een crisiscentrum ingericht, om inwoners te informeren en brengt behoeften inwoners in kaart. Via de website en informatiekanalen houdt het dorpsoverleg de inwoners op de hoogte

10.15 uur: Inspecties
Dijkexperts voeren inspecties uit, ook in Baarlo. In Neer is het water 60 cm gezakt, in Baarlo iets minder. Het water mag niet te snel zakken, want dan is het gevaar voor het breken van de dijk aanwezig.

9.08 uur: Werkzaamheden Baarlo uitgesteld
Maandag zou gestart worden met werkzaamheden aan de N273/Napoleonsbaan ter hoogte van Baarlo. Vanwege de situatie met het hoogwater, is dit uitgesteld. Zo blijft Baarlo goed bereikbaar voor de inwoners van het dorp. Wanneer de werkzaamheden aanvangen, is niet duidelijk.

9.04 uur: Percentages niet bekend
Het is niet duidelijk hoeveel mensen geëvacueerd zijn. ‘’Een groot aantal mensen blijft thuis en heeft besloten om op de eerste verdieping te gaan zitten.’’

9.02 uur: Daling waterpeil

Meting in Kessel: het waterpeil is met ruim 60 cm gedaald.

9.00 uur: Toestand blijft kritiek
De kwetsbare plekken, met name in Baarlo, baren de gemeente Peel en Maas zorgen. Het blijven kritieke punten, zo zei burgemeester Delissen zaterdag op P&M.

8
.45 uur: Jaarlijkse wasdemonstratie gaat niet doorDe jaarlijkse historische wasdemonstratie in Baarlo is afgelast, vanwege het hoogwater en de omstandigheden in Baarlo. Jaarlijks komen er veel inwoner en toeristen op het evenement. Dat is niet gewenst.

8.00 uur: Bewoners nog niet terug naar huis

Bewoners van de geëvacueerde gebieden kunnen op dit moment nog niet terug naar hun woning. De situatie is nog niet veilig. Voordat bewoners terug kunnen keren, worden eerst de volgende stappen gezet:

0.15 uur: Bewaking dijken

De dijken worden dag en nacht bewaakt. Brandweer en het waterschap houden de dijken samen in de gaten.