Menu

Twitter feed Omroep P&M

LLTB ontstelt over stuwenbesluit waterschap

4 juni 2021

LLTB-bestuurder Peter van Dijck reageert ontsteld op het besluit van Waterschap Limburg om water uit een aantal Limburgse beken direct de Maas in te laten lopen. ‘Het staat haaks op wat we de afgelopen jaren met alle waterconserveringsplannen proberen te bereiken’, stelt de bestuurder van het waterschap.


In een reactie op het besluit van Waterschap Limburg op een aantal plekken de stuwen in beken omlaag te zetten, spreekt de LLTB ernstige zorgen uit over het verdrogen van landbouwgronden en natuur.

‘Het waterschap spreekt over 5 van de ruim 2.600 stuwen, alsof het weinig voorstelt, maar als we op deze cruciale plekken de stuwen omlaag zetten, loopt een enorme hoeveelheid water uit het systeem’, waarschuwt de LLTB-bestuurder. ‘Daardoor verdroogt het achterland rond de bovenloop van de betreffende beken.’ Het waterschap zet in de Tungelroyse beek, Vlootbeek en Leukerbeek de stuwen omlaag om de natuurdoelen van de Kaderrichtlijn Water te beschermen.

Ook op het maaibeleid van het waterschap is kritiek. ‘Door minder onderhoud te plegen, wordt water vastgehouden in de beek’, aldus Van Dijck. Ondanks de recente droge zomers is er een trend zichtbaar, dat er meer neerslag valt op jaarbasis in kortere, heviger buien.

In een brief aan het waterschapsbestuur vraagt de LLTB Waterschap Limburg te zorgen voor passend en voldoende onderhoud en te blijven zorgen voor voldoende waterconservering.