Menu

Twitter feed Omroep P&M

Maasbreese ontwerper toont nieuwe ontwerpconcepten

9 oktober 2018

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, van 20 t/m 28 oktober, presenteert meubelontwerper Ruben van Megen twee nieuwe ontwerpconcepten en 4 nieuwe producten waaraan hij het afgelopen jaar werkte.

Ruben toont een nieuwe stoel die de naam ‘Antimacasssar III’ mee heeft gekregen. Deze is geïnspireerd op en gemaakt van de antimakassar; het gehaakte kleedje dat in vervlogen tijden het zitmeubilair beschermde tegen vette haren en handen.

Rond 1900 werden voor het eerst de rug- en armleuningen met de kleedjes afgedekt. Toen ter bescherming tegen de haarolie Macassar. Toen rond 1950 de Brylcreem oprukte werden opnieuw talloze antimakassars gehaakt om het meubilair te beschermen. Ruben blaast nu, voor de derde keer, nieuw leven in het gebruik van de antimakassar.

Ook krijgt de stoel ‘The Cord Connection’ voor het eerst een publiek tijdens de Dutch Design Week. Deze stoel is volledig gemaakt uit perstouw; het polypropyleen touw dat gebruikt wordt om hooi en stro bij elkaar te binden. Dit perstouw is een afvalproduct uit onder andere de paardenhouderij. De paardenhouderij in Nederland verbruikt genoeg touw om jaarlijks 7x rond de wereld te gaan.

De internationaal erg succesvolle collectie Café 6116 wordt uitgebreid met een ronde eettafel en vloerelementen, gemaakt uit Perzisch tapijt. De vloerelementen zijn voor Ruben van Megen een eerste uitstapje naar producten voor de interieurarchitectuur. De elementen kunnen ingelegd worden.

De collectie Café 6116 is geïnspireerd op en gemaakt van Perzische tafellopers. De expositie is elke dag van 10.00 - 20.00 uur te bezoeken op de locatie van Piet Hein Eek. (zondag 28 oktober tot 18.00 uur) Hier wordt, net als voorgaande jaren, een selectie van veelbelovend ontwerp getoond dat Piet Hein Eek zelf selecteert.