Menu

Twitter feed Omroep P&M

Meer gewone dan elektrische fietsen gestolen

In de gemeenten Peel en Maas en Beesel werden vorig jaar meer gewone fietsen gestolen dan e-bikes.

Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.). Toch geeft de politie aan dat er landelijk juist steeds meer elektrische fietsen worden gestolen.

In de gemeente Peel en Maas werd vorig jaar 21 keer aangifte gedaan na diefstal van een elektrische fiets. Het ging in de gemeente Beesel om 16 aangiftes.

De politie krijgt wel steeds minder aangiftes binnen van 'normale' fietsen. In de gemeente Peel en Maas gebeurde dat in 2020 30 keer. De politie noteerde een aangifte minder (29) in buurgemeente Beesel.

Relatief gezien vallen de gemeenten Peel en Maas en Beesel een stuk onder het landelijk gemiddelde. Dat ligt op 9 gestolen e-bikes per tienduizend inwoners, terwijl dat in Peel en Maas 4,8 keer is en in Beesel 11,9.

Dat geldt ook voor de diefstal van gewone fietsen. Landelijk gaat het om 25 fietsen per tienduizend inwoners en in Peel en Maas het aantal aangiftes goed voor 6,9 per tienduizend inwoners en in Beesel gaat het om 21,5.

Jeroen Snijders Blok, voorzitter van S.A.F.E., maakt zich 'zorgen over de stijgende trend' rond diefstal van e-bikes. 'De oorzaak is enerzijds dat de verkoop van dure e-bikes, sportfietsen en bakfietsen blijft stijgen. Anderzijds zien we dat de aantrekkingskracht daarmee ook snel groeit voor een georganiseerd dievengilde, dat professionele en gewelddadige methodes niet schuwt. Busjes vol e-bikes verdwijnen naar Oost-Europa.'

De aangiftecijfers zouden nog het topje van de ijsberg zijn. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is volgens S.A.F.E. zeker zeven keer hoger.

Foto: iStock