Panningen, Netherlands

Meijelse huisarts vaccineert alleen briefondertekenaars

Huisarts Rob Elens wil alleen patiënten vaccineren die een brief hebben ondertekend waarin staat wat de werking en risico's zijn van het vaccin AstraZeneca. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mag een arts niet zo'n brief opstellen en die patiënten laten ondertekenen. Dat schrijft het AD.
Deborah Parren | 26 februari 2021 09:35 | Aangepast op 26 februari 2021 09:35
De Meijelse huisarts is tegenstander van het vaccineren tegen corona en wil niet verantwoordelijk zijn voor als er iets mis gaat na een prik. Hij stelt dat het vaccin zich nog in de experimentele fase bevindt. Om die reden vindt hij dat mensen meedoen met een wetenschappelijk onderzoek. Daarom stelde de dokter van huisartsenpraktijk Centrum de Peel een 'vaccinatiebrief' van twee A4'tjes op om patiënten te attenderen op de voor- en nadelen van het vaccin en dat er bijwerkingen zijn. Ook komt volgens de krant daarin zijn eigen visie nadrukkelijk aan bod.

Elens kwam eerder in het nieuws omdat hij zweerde bij de werking van malariamiddel hydroxychloroquine (HCQ), in combinatie met zink. Volgens hem behandelde hij daarmee met succes coronapatiënten. Maar de Inspectie greep in en verbood hem om het middel langer te geven, omdat wetenschappelijke onderzoeken aantoonden dat het middel niet voldoende zou werken.

Een patiënte liet aan het AD weten dat ze werd weggestuurd toen ze een prik wilde halen. Zij vond de toonzetting van de brief heel negatief en tekende die daarom niet. De patiënte voelde zich onder druk gezet om achter de eigen mening van Elens over de vaccinaties te staan.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg mogen huisartsen gewetensbezwaren hebben, maar dan moeten ze wel regelen dat collega-huisartsen het vaccineren overnemen. Dat heeft Elens niet gedaan, net als het houden aan de richtlijnen voor huisartsen. "Dit houdt onder meer in dat ze geen extra voorwaarden mogen stellen aan de toediening van vaccinaties, zoals het ondertekenen van een toestemmingsformulier."

Het is niet bekend of de actie van Elens gevolgen heeft. De GGD heeft de zaak wel gemeld bij de IGJ.

Lees ook

Bloementip: Maak een paashart

Ook dit jaar heeft Moniek Koopmans een creatie gemaakt voor Pasen. Haar bloementip is deze keer een ...

Vrachtwagen gestrand in Reuver

Op de A73 bij Reuver is een vrachtwagen gestrand. Daardoor ontstond een lange file.

Reuverse Lois speelt hoofdrol in 'Het Magische Meisje'

Ze is pas 12 jaar en speelt nu al de hoofdrol in een theaterstuk. Lois uit Reuver speelt het magisch...

Wegafsluitingen in Reuver wegens werkzaamheden spoor

Vanaf zaterdag 13 april zijn er wegafsluitingen bij drie overgangen in Reuver. Het betreft de overwe...

Beeselse wethouder aanwezig bij onthulling eikpunten

Beeselse wethouder Linda Nijssen was woensdag aanwezig bij de onthulling van de eikpunten in Venray....

Geen water in Maasbree vanwege lekkage aan leiding

Inwoners in Maasbree hebben tijdelijk geen water. Dat meldt waterstoring.nl. Er is een lekkage in de...