Menu

Twitter feed Omroep P&M

Meijelse kerktoren wordt uitkijktoren

19 oktober 2018

Verschillende kerkbesturen zijn al enige tijd op zoek naar mogelijke extra invullingen van hun kerkgebouwen. Zo ook de kerkbesturen in Peel en Maas. Om de gebouwen te kunnen blijven onderhouden moet er namelijk extra geld binnenkomen. In Meijel willen ze het proberen via de toeristische sector.

 

Door nieuwe, of liever aanvullende, functies te introduceren kunnen de historische gebouwen langer voortbestaan. Voor de kerk in Meijel is het idee ontstaan de kerktoren te transformeren tot uitkijktoren over natuurgebied de Peel, een functie die vooral veel toeristen moet aantrekken en hopelijk het aantal bezoekers aan de kerk flink zal doen stijgen. De wens is er om dit uiterlijk eind 2019 te realiseren. Het kerkbestuur heeft hiervoor een subsidie toegezegd gekregen die bijdraagt aan de totale kosten van 100.000 euro voor het toegankelijk maken van de torenspits middels een nieuwe vaste trap. 

Hergebruik of medegebruik?
Al langere tijd wordt er gesproken over 'herbestemmingen' van de kerken in alle kernen van Peel en Maas. Een term die betreurd wordt door Peter van der Horst, pastoor van zeven parochies in Peel en Maas. "Hergebruik betekent dat het gebouw aan de eredienst wordt onttrokken en een andere gebruiksbestemming krijgt. Dat is nergens aan de orde. Ik betreur de verwisseling van de termen medegebruik en herbestemming." Schrijft van der Horst op Facebook. De pastoor hoopt wel dat mensen willen meedenken over de toekomst van de mooie kerken in Peel en maas.