Panningen, Netherlands

Milieupark Reuver op de schop voor circulaire economie

De gemeente Beesel wil het milieupark gaan veranderen om een stap te zetten richting een circulaire economie. Die houdt in dat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Nederland streeft ernaar in 2050 volledig circulair te zijn.
Deborah Parren | 13 april 2021 17:04 | Aangepast op 13 april 2021 17:04
Beesel is nu aan het inventariseren wat het als gemeente kan bijdragen aan de landelijke doelstelling van een circulaire economie. Een van de dingen is de aanpak van het milieupark in Reuver. Het huidige milieupark is volgens Bas Grol van Buiten Organisatieadvies te klein behuisd en het voldoet bovendien niet aan de normen. "Er kan geen c-hout, dakhout, gips en textiel worden ingezameld. We willen met de verhuizing van afvalstromen wat ruimte creëren, zodat we sommige stromen dan wel kunnen huisvesten." Inwoners die met bepaald afval niet in Reuver terecht kunnen, worden dan doorverwezen naar een plek waar dat wel kan.

Het college heeft voorgesteld om voor een jaar een kwartiermaker met een bedrijfskundige en circulaire economie kennis aan te stellen. Die moet zo'n 9 uur per week ondersteunen om tot de eerste resultaten te komen. De kosten voor deze kwartiermaker worden geschat op zo'n 38.500 euro. In 2023 komt Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met een instrument om de koers en de effecten richting 2050 te monitoren.

Diverse partijen hebben aangegeven samen te willen werken op het gebied van circulaire economie. Dat zijn WiJo, het Grescollege, kringloopwinkel Stichting Primula, het Repair Café en de gemeente zelf. De kansen en mogelijkheden zijn uiteengezet in 'Waardevol Beesel'. "We zijn bezig met de omschakeling van een overheid die bepaalt naar de samenleving die bepaalt", zegt wethouder Marcel Roelofs in de commissievergadering.

Patrick Joosten van de Beeselse Lijst vroeg zich af hoe de gemeente in 2030 50 procent circulaire economie wil realiseren. Een klip-en-klaar antwoord had de wethouder niet. "Er is op dit moment weinig kennis over hoe circulair eruitziet. Het hele land worstelt ermee. Een grote zaak is bewustwording. We willen partijen bij elkaar trekken. Van daaruit gaan we verder bouwen. We starten nu omdat doen sneller is dan denken."

De gemeente heeft verder het doel om de totale hoeveelheid fijn en grof restafval in 2025 terug te brengen tot 30 kilogram per inwoner per jaar. Dat is nu nog 65 kilogram.

De gemeente verwacht dat de kosten van het plan het eerste jaar uitkomen op 82.300 euro. De raad buigt zich later in een raadsvergadering over het collegevoorstel.

Foto: iStock

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

ZVV Beringe 4 wint beker in Sittard

Jari Janssen | 17 apr 2024 10:31

Lees ook

Veroordeelde man uit Koningslust niet in hoger beroep tegen celstraf

Huub D. gaat niet in hoger beroep tegen de celstraf die hem op 8 april opgelegd werd. Dat meldt Rech...

Bever rukt op in Limburg: “Maak melding van schade”

Op steeds meer plekken in Limburg zorgen bevers voor overlast en schade. De populatie moet beter beh...

Panningen pakt belangrijke punten in de strijd tegen degradatie

Met nog vier finales te gaan wist Panningen de gasten uit Oploo op de knieën te krijgen. Maar gemakk...

Motorrijder valt op A73

Op de A73 bij Reuver is maandagavond een motorrijder gevallen. Hij is gewond geraakt en met een ambu...

Doneeractie voor Europese dromen DSG Expression uit Baarlo

Er is een doneeractie gestart voor de junioren van DSG Expression. Zij willen namelijk meedoen aan d...

90 jaar georganiseerd beugelen

In 1933 begon het en tot op heden ten dage wordt het beoefend: georganiseerd beugelen. De NBB hoopt ...