Menu

Twitter feed Omroep P&M

Misverstand Mari van Esch eindelijk opgelost

Tijdens de Duitse inval in de ochtend van 10 mei 1940 sneuvelden aan de Maas in Kessel in totaal acht Nederlandse soldaten. Eén van die acht was Mari van Esch, die deel uitmaakte van de bemanning van kazemat G-61. Een kazemat is een type bunker die dient als actief verdedigingswerk tegen invallen van buitenaf en als woonruimte voor militairen.

De nabestaanden van Mari van Esch zijn er steeds vanuit gegaan dat de soldaat gesneuveld is in of nabij kazemat S-56, ter hoogte van het Limburgse Kessel. Jarenlang is onduidelijk geweest wat de daadwerkelijke plek was van het overlijden van de soldaat. Speurwerk van Piet Gommans van het Streekmuseum Peel en Maas heeft echter aan het licht gebracht dat van Esch deel uitmaakte van een kazemat in Kessel-Eik, ten noorden van de Mussenberg in de Weerdbeemden aan de Maas. Om tot die bevinding te komen deed Gommans onderzoek in de collectie van het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie.

Met de vondst is na 77 jaar nu duidelijk wat de plek was waar het leven van Van Esch tot zijn einde kwam.

In mei vond er in het Brabantse Haarsteeg een bijzondere dienst plaats bij het gerestaureerde graf van Van Esch. Hierbij was onder andere wethouder Roland van Kessel aanwezig. Bij deze bijzondere dienst werd stilgestaan bij de vondst van Gommans.

Omroep P&M zendt donderdag 5 oktober vanaf 18.00 uur een uitgebreid portret uit. Nabestaanden van Van Esch en Piet Gommans van het Streekmuseum Peel en Maas vertellen in de documentaire hun verhaal.