Menu

Twitter feed Omroep P&M

Mysterie verdwijning baron De Keverberg mogelijk opgelost

30 juni 2015

Tijdens graafwerkzaamheden bij Kasteel de Keverberg in Kessel is donderdag rond het middaguur een lijkkist met menselijke resten gevonden. De overblijfselen zijn vermoedelijk van Baron Frits van Keverberg. De houten kist met loden binnenkist werd gevonden in de hoek tussen Kasteelmuur bij het Kerkhof aan de achterzijde van het lijkenhuisje.

Frits van Keverberg
De Keverberg stierf in 1876 op 51-jarige leeftijd in Huis Oeverberg te Kessel. Bij leven was hij advocaat, grondeigenaar in Kessel, van 1851 tot 1859 lid en wethouder gemeenteraad van Kessel en lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Hij stierf verlaten door zijn vrouw. De baron leefde zijn laatste jaren alleen en verarmd in Huis Oeverberg. Door onenigheid met de dorpelingen, burgemeester Van Wyliick en de pastoor had hij weinig contact met de gemeenschap. Zijn wens om zijn lichaam voor wetenschappelijke doeleinden aan de universiteit van Leiden te schenken, is niet vervuld. De kosten voor transport naar Leiden waren te hoog. Waar het lichaam van de baron is begraven is tot op heden niet bekend. Mogelijk dat na archeologisch onderzoek aan dit mysterie een eind komt. Zijn dochter barones Maria de Keverberg van Aldenghoor (1858-1921) was de laatste telg van het adellijke geslacht De Keverberg. Zij leidde een celibatair bestaan in het klooster. Zij heeft een kruis in de zijmuur van de tuin van het kasteel.

Het vermoeden dat de overblijfselen van baron Frederik van Keverberg, geboren in Stonar Engeand in 1825, zijn is gebaseerd op het verhaal van een buurman dat hij in ongewijde grond in de tuin in van de Keverberg is begraven. In een passage uit het boek van Johannes Craandijk, ‘Wandelingen door Nederland uit 1880 wordt melding gemaakt van een graf op de plek waar de kist donderdag is gevonden. Volgens de archeoloog van Stichting Herbouw Kasteel de Keverg, stamt de kist uit het einde van de negentiende eeuw.

De vondst
De vondst werd gedaan door de kraanmachinist Mark Basten die met behulp van Cor Konings bezig was met voorbereidende werkzaamheden voor een houten loopbrug boven het Maaspoortje. Hier zijn een aantal schanskorven gepland aan de binnenzijde van de Kasteeltuin. De vondst werd gedaan doordat Basten aan de hoofdkant van de kist een hoek raakte aan een stuk lood, waardoor de schedel en de kaak te voorschijn kwam. Konings vermoedde meteen dat het hier de kist van Baron Frits betrof. De archeoloog Xavier van Dijk liet de werkzaamheden onmiddellijk stoppen en liet de kist in veiligheid brengen in een koelcel bij een kweker in de buurt. Daar ligt de kist in afwachting van deskundigen die gaan bepalen wat er met de kist moet gebeuren.

Herbegraven op dezelfde plek is niet mogelijk. Wanner uit onderzoek blijkt dat het werkelijk het stoffelijk overschot van de baron betreft, gaat de organisatie van de Keverberg de kist opnieuw begraven elders op het terrein.