Menu

Twitter feed Omroep P&M

Nieuwe namen op Everlo-monument onthuld

8 oktober 2021

Het vernieuwde Everlo-monument in Panningen met 30 nieuwe namen is vrijdagmiddag onthuld. Het gaat om 25 namen die nog niet eerder vermeld waren, omdat ze niet in beeld waren als oorlogsslachtoffer. Vijf namen stonden wel al eens op het monument.

De onthulling werd gedaan door burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo en Ruud Neef. Hij is de zoon van oorlogsslachtoffer Frans Neef.

8 Oktober
Ruud Neef was er als 7-jarige ook bij toen op 8 oktober 1950 het monument werd onthuld, waar ook de naam van zijn vader op vermeld staat. 8 Oktober, de dag van de nieuwe onthulling, is overigens niet zonder reden gekozen. Precies 71 jaar geleden werd het monument voor het eerst onthuld. Maar het is ook de datum dat in 1944 de kerkrazzia's in Peel en Maas begonnen.

Zoektocht
Drie jaar lang heeft Piet Gommans samen met Jos Keijmes gewerkt aan de zoektocht om de namen te achterhalen van Heldenaren die door oorlogsgeweld voor, tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. En dat begon allemaal met een foto van ene 'ome Jeu' die binnenkwam bij Streekmuseum Peel & Maas. Die foto triggerde Gommans om een zoektocht te beginnen.

Slachtoffers
Op het monument, met nu 122 namen, staan niet alleen mensen die om het leven zijn gekomen door vervolging of in de strijd met wapens. Het zijn ook slachtoffers die tijdens de oorlog een ziekte opliepen in het werkkamp en na de oorlog overleden. Net als mensen die vóór de oorlog verongelukten tijdens de mobilisatie. Volgens de initiatiefnemers zijn zij allemaal slachtoffer van de oorlog.

De onthulling wordt maandag 11 oktober om 18 uur bij Omroep P&M uitgezonden.