Panningen, Netherlands

Foto-expositie in VieCuri over de impact van kanker

Ieder jaar wordt wereldwijd op 4 februari stilgestaan bij de impact van kanker. VieCuri doet dat door een foto-expositie met portretten en verhalen van patiënten. De expositie is de hele maand februari in VieCuri Venlo te zien in de centrale hal (nabij de piano).
De redactie | 8 februari 2023 21:07 | Aangepast op 8 februari 2023 21:07
Met de expositie schenkt VieCuri aandacht aan de mens achter kanker. De sprekende portretfoto’s vertellen bijzondere verhalen. Een persoonlijk en uniek inkijkje in het leven met kanker. Met mooie en ook kwetsbare momenten. De expositie wordt mogelijk gemaakt door Stichting VieAmi, de vrienden van VieCuri die zich sterk maken voor mooie extra's voor patiënten.

Aandacht voor de impact van kanker
In Nederland krijgt 1 op de 3 personen te maken met kanker. “Ondanks dat kanker steeds meer een chronische ziekte wordt door de ontwikkelingen in vroege opsporing en behandeling, hebben patiënten en naasten steeds vaker te maken met problematiek op de lange termijn. Het is daarom belangrijk om jaarlijks bij de impact van de ziekte stil te staan,” vertelt internist-oncoloog Yes van de Wouw. “De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt. Het heeft ook invloed op dat van zijn of haar partner, familie, collega’s en vrienden.” VieCuri wil patiënten en hun naasten graag een warm hart toedragen en het omgaan met de ziekte bespreekbaar maken.

Wensboom
Naast de foto-expositie is er ook een wensboom geplaatst. Hierin kan iedereen een bericht achterlaten voor een persoon met kanker: een hartverwarmende groet, een persoonlijk verhaal, troostende woorden of vrolijke noot. Alle wensen worden nadien afgegeven aan de afdeling oncologie. “We willen niet alleen informeren over kanker,” zegt van de Wouw. “We willen patiënten ook laten weten dat we aan ze denken. Daarom hopen we dat zoveel mogelijk mensen een berichtje achterlaten in onze wensboom.”

Het leven gaat door
Willem is een van de patiënten die zijn verhaal vertelt: “Ik merk dat het woord ‘kanker’ vaak een verlammend effect heeft op de mensen om me heen. Kanker hebben betekent helemaal niet altijd dat je doodgaat. De medische wereld kan inmiddels allerlei vormen van kanker genezen. Ook weten we steeds beter hoe we langer kunnen leven met kanker. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat het leven doorgaat, ook mét kanker. Je kunt jezelf blijven afvragen: ‘waarom ik?’, maar daar schiet je niets mee op. Ik draai het om en zeg tegen mezelf: ‘ik heb al die jaren van mijn leven geluk gehad.’ Ik bekijk de situatie positief, met humor en leef mijn leven zoals ik altijd heb gedaan. Tot het moment dat het niet meer leefbaar is. Ik bespreek dit open en eerlijk met mijn kinderen en kleinkinderen en gelukkig hebben ze hier alle begrip voor.”

Fotograaf: Jordy Caris-Studio Zebra

Meest gelezen

Vrouw aangehouden na bedreiging op camping

De redactie | 27 mrt 2023 15:30

Pannningse schreef boek over voetreis naar Rome

De redactie | 24 mrt 2023 13:37

Scheur in rotorblad windmolen Egchelse Heide

De redactie | 23 mrt 2023 20:49

Lees ook

Oproep bisdom: luid klokken voor Oekraïne

Het bisdom nodigt alle parochies in Limburg uit om vanmiddag om 17.15 uur de klokken te luiden voor ...

Grote botsing in Kessel

Op de N273 in Kessel zijn zaterdagmiddag verschillende voertuigen met elkaar in botsing gekomen. Twe...

Zo laat je iemand anders voor je stemmen

Kunt u zelf niet naar het stembureau? Bijvoorbeeld omdat u klachten hebt die passen bij het coronavi...

Dario Polman langer bij Bevo

Dario Polman blijft nog zeker één jaar bij Bevo Hc. Hij heeft zijn contract verlengd.

Meeste stemmen voor Beeselse lokale partijen in 2018

De meeste stemmen tijdens de Beeselse gemeenteraadsverkiezingen in 2018 gingen naar de twee lokale p...

Deze kandidaten zijn in de raad van Beesel gekozen

De raad van Beesel veel vertrouwde gezichten in de nieuwe gemeenteraad.